Η πτώση-σοκ του πληθωρισμού στην ευρωζώνη το Μάρτιο στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2009 επιβεβαιώθηκε σήμερα, αυξάνοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει για την ανάκαμψη των τιμών.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις 18 χώρες της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 0,5% το Μάρτιο από το 0,7% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat.

Η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρήθηκε στα προϊόντα καπνού, στα εστιατόρια και τα μπαρ, στο γάλα, στο τυρί και τα αυγά, ενώ οι χαμηλότερες τιμές καταγράφηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης, στις τηλεπικοινωνίες και τα καύσιμα.

Στην Ελλάδα και την Κύπρο καταγράφηκε ο υψηλότερος αποπληθωρισμός, στο -1,5% και -0,9%, αντίστοιχα, ενώ στην Αυστρία (+1,4%), τη Μάλτα (+1,4%) και τη Γερμανία (+0,9%), ο πληθωρισμός ήταν κοντά στα επίπεδα του 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ.

Πλέον όμως ο πληθωρισμός στο σύνολο της ευρωζώνης βρίσκεται κοντά στη «ζώνη κινδύνου» κάτω του 1%, αυξάνοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση.

Ήδη, οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν δηλώσει έτοιμοι να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός δε θα μείνει σε τόσο χαμηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα, ενώ ακόμη και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε ανησυχίες για το ισχυρό ευρώ που επηρεάζει τις τιμές.