Η αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και το νέο πακέτο ελάφρυνσης χρέους αναμένεται να μειώσουν σημαντικά το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα, εκτιμά ανάλυση της Eurobank.

Επισημαίνεται επίσης ότι η ιδιαίτερα επιτυχής έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας σηματοδοτεί το πρώτο μεγάλο βήμα στην πορεία πλήρους αποκατάστασης της πρόσβασης της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Το αναμενόμενο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους από τους επίσημους δανειστές σε συνδυασμό με νέες εκδόσεις κυβερνητικών ομολόγων (5,5 δισ. ετησίως κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank) και με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσφατης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, αναμένεται να διασφαλίσουν πλήρη κάλυψη των όποιων χρηματοδοτικών κενών προβλέπονται για τα επόμενα 6-7 έτη, καθιστώντας μη-αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα.

Συγκεκριμένα, υπό την προϋπόθεση επιβεβαίωσης του υφιστάμενου μακροοικονομικού σεναρίου, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Γενικής Κυβέρνησης κρίνονται απόλυτα διαχειρίσιμες, τουλάχιστον έως το 2022/23, εκτιμά η τράπεζα.