Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. «έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης» των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και έχουν λάβει τις αποφάσεις τους έναντι των «επιφυλάξεων» του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, εκτίμησε ο γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί.

Ο κ.Τρισέ «εξέφρασε έναν συγκεκριμένο αριθμό επιφυλάξεων», επεσήμανε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο κ. Σαρκοζί, δίχως ωστόσο να διευκρινίσει τη φύση των επιφυλάξεων αυτών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που απαρτίζεται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της Ε.Ε., «κατέληξε ομόφωνα και έχει μεταφέρει την απόφαση που ήθελε να μεταφέρει στον κ. Τρισέ», δήλωσε ο γάλλος Πρόεδρος.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, υπέρμαχος αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξηγεί τις αντιρρήσεις του στη συμβιβαστική λύση της Ε.Ε. επί του ζητήματος της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η λύση αυτή προβλέπει ενίσχυση του καθεστώτος εποπτείας των εθνικών οικονομιών καθώς και νέες κυρώσεις για τα κράτη μέλη που επιδεικνύουν δημοσιονομική χαλαρότητα, οι οποίες όμως θα εφαρμόζονται με λιγότερο «αυτόματο» τρόπο, από ό,τι αρχικά προβλεπόταν.

Ένα αποτέλεσμα απογοητευτικό για τον κ. Τρισέ, ο οποίος επιθυμούσε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις με στόχο την αποφυγή ενός νέου κύματος ελλειμμάτων στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και αυστηρότερες κυρώσεις για όσα εξ’ αυτών δεν τηρούν την απαραίτητη δημοσιονομική πειθαρχία.