Το μάρμαρο των ελλειμμάτων της αγοράς ενέργειας καλούνται να πληρώσουν – και μάλιστα διπλά – οι μικρομεσαίοι παραγωγοί ρεύματος μέσω φωτοβολταϊκών.

Κι αυτό, γιατί – με το νέο κούρεμα και τα νέα μέτρα, που τους επιβάλλονται – σηκώνουν στις πλάτες τους όχι μόνο το μέρος, που τους αναλογεί να πληρώσουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ενεργειακού κλάδου, αλλά και τα σπασμένα άλλων που δραστηριοποιούνται στην αγορά, και συγκεκριμένα των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου.

Δείτε γιατί:

Διετία 2012 – 2013

Θυμίζουμε κατ’ αρχάς ότι μια από τις βασικές αιτίες του ελλείμματος του λογαριασμού των ΑΠΕ είναι η στρέβλωση της τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος, λόγω των ξεχωριστών επιδοτήσεων που δίνονται στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς. Οι ιδιωτικές λοιπόν μονάδες φυσικού αερίου έλαβαν μέσα στην διετία αυτή 900 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον από τα έσοδα της χονδρεμπορικής, δηλαδή από τα έσοδα που θα έπαιρναν σε μια πραγματικά απελευθερωμένη αγορά που λειτουργεί με κανονικό ανταγωνισμό. Σε ποσοστά το ποσό αυτό αποτελεί το 27% του συνόλου των χρημάτων που δόθηκαν σε παραγωγούς άλλους πλην της ΔΕΗ, πέραν των εσόδων της χονδρεμπορικής.

Από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών μονάδων έχουν ήδη δώσει μέχρι σήμερα, με την έκτακτη εισφορά, 470 εκατομμύρια ευρώ, και με το σχέδιο νόμου που παρουσίασε προς διαβούλευση η κυβέρνηση τους ζητείται να δώσουν άλλα 440 εκατομμύρια !

Με άλλα λόγια, ενώ πήραν το 50% των χρημάτων που δόθηκαν επιπλέον από τα έσοδα της χονδρεμπορικής σε όλους τους παραγωγούς ασχέτως τεχνολογίας, καλούνται να καλύψουν το 83% του συνολικού ελλείμματος!

Πόσο επιβαρύνονται από την άλλη πλευρά οι ιδιώτες παραγωγοί με φυσικό αέριο (που, θυμίζουμε, πήραν το 27% αυτών των χρημάτων);

Καθόλου.

Μηδέν.

Ούτε ένα λεπτό του ευρώ!

Από αυτά τα στοιχεία, είναι προφανές όχι μόνο ότι υφίσταται διακριτική μεταχείριση – σε επιχειρηματικό επίπεδο- των ιδιωτών παραγωγών μέσω φυσικού αερίου έναντι αυτών με φωτοβολταϊκά, αλλά και ότι καταλύεται πλήρως η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Γιατί, η τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών μόνο πάνω στις συνταγματικές επιταγές δεν πατάει.