Χρεώθηκαν στις τράπεζες για να επενδύσουν. Δεν έχουν πληρωθεί για το ρεύμα, που έχουν παράξει τους τελευταίους οκτώ μήνες. Και τώρα, ενώ οι δόσεις των δανείων τρέχουν, έρχεται και νέο κούρεμα, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά το 50% -μεσοσταθμικά 30%- στις ταρίφες… δηλαδή, στα χρήματα, που εισπράττουν για την παραγωγή ρεύματος.

Ο λόγος για όσους έχουν επενδύσει σε φωτοβολταϊκά.

Οι συγκεκριμένοι επενδυτές φοβούνται πως αυτή η απόφαση θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για αυτούς.

Το κούρεμα στις εγγυημένες – όπως είχαν χαρακτηριστεί – τιμές της ενέργειας σημαίνει πολύ απλά πως καταλύεται κάθε έννοια συνταγματικής νομιμότητας και χάνεται και η τελευταία στάλα επενδυτικής εμπιστοσύνης, αφού με ένα νόμο η Πολιτεία θα αγοράζει πλέον το ρεύμα ακόμα και μισοτιμής σε σχέση με την τιμή για την οποία είχε δεσμευτεί με τους νόμους της και την υπογραφή της στις σχετικές συμβάσεις!

Έτσι, επενδύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ – από τις αποταμιεύσεις και το δανεισμό αγροτών και άλλων πολιτών – δεν θα αποφέρουν πλέον τίποτα.
Δηλαδή, οι συγκεκριμένοι επενδυτές δεν θα κάνουν ποτέ απόσβεση !

Οι ίδιοι δηλώνουν απρόθυμοι να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις, γιατί – όπως λένε – η συμφωνία αθετήθηκε, ενώ φοβούνται πως θα υπάρξουν και άλλες μειώσεις.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεσοσταθμική μείωση 29,5% στις εγγυημένες τιμές όλων των φωτοβολταϊκών. Πιο χαμηλό θα είναι το κούρεμα στα αγροτικά φωτοβολταϊκά – κοντά στο 26%.

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει 35.000 φωτοβολταϊκές στέγες σπιτιών και επιχειρήσεων, αλλά και 15.000 φωτοβολταϊκά εδάφους, που ανήκουν σε ιδιώτες επενδυτές.

Το κούρεμα κλιμακώνεται ανάλογα με το χρόνο που οι επενδυτές «κλείδωσαν» ταρίφα -όσο παλαιότερα αυτό έγινε τόσο μεγαλύτερο είναι- και είναι υψηλότερο για φωτοβολταϊκά που επιδοτήθηκαν από τον αναπτυξιακό νόμο.

Και δεν είναι μόνο αυτό : Επιπλέον, προβλέπεται ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διαγράψουν το 35% των εσόδων, που είχαν από πωλήσεις φωτοβολταϊκής ενέργειας μέσα στο 2013, και τα οποία δεν έχουν ακόμη εισπράξει, αφού οι πληρωμές γίνονται με καθυστέρηση 7 έως και 8 μηνών. Από το τελευταίο μέτρο, εξαιρούνται τα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας Φωτοβολταϊκών, με ανακοίνωσή του ζητά να συμμετάσχουν και οι τράπεζες στη μείωση των ταριφών και να αυξηθεί το τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ). Χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα επαχθές» το κούρεμα της τάξης του 30% για τα φωτοβολταϊκά και προτείνει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.