Εντός του 2014 εκτιμάται ότι θα έχει κάνει την εμφάνιση του και στην χώρα μας το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι», που θα επιτρέπει στο κάτοχο του να πραγματοποιεί πληθώρα συναλλαγών χωρίς τη χρήση μετρητών, μέσω του κινητού του τηλεφώνου ή της ταμπλέτας του ή του υπολογιστή του, όπως ανέφερε σήμερα ο γενικός διευθυντής της Visa για την Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο Νίκος Καμπανόπουλος, παρουσιάζοντας τα ετήσια αποτελέσματα για το 2013 και τις προοπτικές για το νέο έτος.

Με απλά λόγια, οι συσκευές αυτές θα περιλαμβάνουν, σε ηλεκτρονική μορφή όλες τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες του καταναλωτή ο οποίος με ένα κλικ θα έχει την ευχέρεια να επιλέξει πού θα πιστώσει την αγορά του και η συναλλαγή θα ολοκληρώνεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Ήδη το αρχικό λανσάρισμα του ψηφιακού πορτοφολιού «V.me» για online συναλλαγές έγινε στην Μ.Βρετανία, την Ισπανία και την Γαλλία και την Πολωνία

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο κ.Καμπανόπουλος γίνεται προσπάθεια περαιτέρω διείσδυσης των ανέπαφων πληρωμών στην χώρα μας, που επιτρέπει στους κατόχους των καρτών αυτών, με την ενσωμάτωση της κατάλληλης τεχνολογίας, την πληρωμή για αγορές μικρών ποσών χωρίς την εισαγωγή κάρτας στο τερματικό της επιχείρησης, αλλά απλά με το πέρασμα της κάρτας σε μικρή απόσταση από αυτό.

Αναφορικά με τη χρήση των καρτών επισημάνθηκε ότι για το οικονομικό έτος 2013 στη χώρα μας δαπανήθηκαν 958 εκατ. ευρώ μέσω χρεωστικών καρτών Visa στην Ελλάδα (αύξηση 4%) και 2,5 δισ.ευρώ μέσω πιστωτικών καρτών για αγορές (μείωση 11%). Ο αριθμός των πιστωτικών καρτών μειώθηκε κατά 17% και ανέρχεται σε 1,6 εκατομμύρια και των χρεωστικών καρτών παρέμεινε σταθερός σε 5,6 εκατομμύρια.

Η ετήσια δαπάνη με εταιρικές κάρτες αυξήθηκε ελαφρά και άγγιξε τα 245 εκατ. ευρώ με τη συνολική αύξηση συναλλαγών στα σημεία πώλησης να ανέρχεται σε 12%. Η αγορά των προπληρωμένων καρτών ακολούθησε πτωτική πορεία σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με μείωση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 7,5% (146 εκατ.ευρώ) και τον συνολικό αριθμό συναλλαγών για αγορές κατά -1,2% στα 3,4 εκατομμύρια.

Ο κ. Καμπανόπουλος έδωσε, επίσης, έμφαση στην ανάγκη υιοθέτησης από πλευράς του Δημοσίου λύσεων ηλεκτρονικών πληρωμών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής με ότι θετικό συνεπάγεται για την οικονομία.