Στα «κάγκελα» βρίσκονται τα λογιστήρια επιχειρήσεων που αν και κατέβαλαν εμπρόθεσμα και κανονικά τις δηλώσεις ΦΠΑ, αποπληρώνοντας το σύνολο ή μέρος του φόρου που τους αντιστοιχούσε ωστόσο εμφανίζονται στο TAXISNET σαν να μην έχουν πληρώσει.

Το θέμα προέκυψε από την καθυστέρηση συγκεκριμένης τράπεζας να στείλει στη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων όλα τα αναλυτικά στοιχεία πληρωμών.

Έτσι, χιλιάδες φορολογούμενοι, επιχειρηματίες και επιτηδευματίες, εμφανίζονται να μην έχουν καταβάλει το φόρο και ως εκ τούτου εντάσσονται στη κατηγορία οφειλετών που πρέπει να καταβάλουν βαρύτατα πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται πως το ύψος των προστίμων για εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ ακόμα και για μία ημέρα καθυστέρησης στη δήλωση και φτάνουν στα 2.500 ευρώ αναλόγως της κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης παρουσιάσθηκε χθες καθησυχαστικός και μέσω twitter ενημέρωσε πως σημειώθηκε συγκεκριμένο πρόβλημα με τράπεζα που δεν έστειλε κάποιες πληρωμές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η ενημέρωση της βάσης της ΓΓΠΣ να πάει πίσω.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το πρόβλημα θα επιλυθεί εντός της ημέρας.