Οι τράπεζες έχουν ήδη φορολογηθεί εκτάκτως όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση την οποία είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ζητούσε από τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει αν, αντί για μέτρα σε βάρος των χαμηλόμισθων ή χαμηλοσυνταξιούχων, η κυβέρνηση αποφασίσει να φορολογήσει εκτάκτως τις τράπεζες.

Όπως εξηγεί ο κ. Μαυραγάνης, οι τράπεζες, ως ανώνυμες εταιρείες και στα πλαίσια των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας μας, έχουν ήδη φορολογηθεί εκτάκτως με τις διατάξεις:

-του Ν. 3808/2009 (άρθρο 2: έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης στα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων)

– του Ν. 3845/2010 (άρθρο 5: έκτακτη εισφορά στα κέρδη των νομικών προσώπων και ειδικός φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων)

-του Ν. 3986/2011 (άρθρο 31: τέλος επιτηδεύματος).

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η βουλευτής που είχε απευθύνει την ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών είχε επισημάνει ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες ανακοινώνουν στο εξάμηνο κέρδη 4 δισ. ευρώ περίπου με αυξητική τάση.

Στο σύνολό τους οι ελληνικές τράπεζες απορρόφησαν το 2012 περί το 10% του ΑΕΠ σε πληρωμές τόκων. Στην Ιρλανδία (που βγήκε από το Μνημόνιο), οι περισσότερες τράπεζες δεν καταγράφουν κέρδη, έχουν απορροφήσει το 6% του ΑΕΠ σε τόκους, ενώ έχουν κληθεί να καταβάλουν ως έκτακτη φορολόγηση 150 εκατομμύρια ευρώ για το διάστημα 2013-2015, με βάση τις καταθέσεις που φιλοξενούν.

Η κ. Κόλλια ανέφερε ότι ανάλογη πολιτική έκτακτης φορολόγησης των τραπεζών λόγω της κρίσης έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Μ. Βρετανία και η Ολλανδία.

Στο απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών δεν παρέχονται στοιχεία για τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών.