Πριμ πρώτης εγκατάστασης στην ύπαιθρο για 6.000 νέους αγρότες, που θα φτάνει και τις 20.000 ευρώ για τον καθένα, χορηγεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο προγράμματος 100 εκατομμυρίων ευρώ, που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης.

«Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί η δυνατότητα σε ακόμη 6.000 δικαιούχους έως 40 ετών να ξεκινήσουν την προσπάθειά τους στη γεωργία με τη δική τους αγροτική εκμετάλλευση στη φυτική, τη ζωική παραγωγή, στη μελισσοκομία και αλλού.

Το νέο πρόγραμμα αφορά όσους είναι στην ύπαιθρο ή θέλουν να γυρίσουν στην ύπαιθρο και μπορούν να ξεκινήσουν την εκμετάλλευσή τους.

Θα πάρουν ένα μπόνους που θα φτάσει για όσους είναι στις ορεινές περιοχές έως 20.000 ευρώ, στις νησιωτικές περιοχές έως 17.500 και όσοι είναι στον κάμπο μέχρι 15.000 ευρώ» σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με το νέο πρόγραμμα, ο νέος αγρότης για να ξεκινήσει τη νέα του επιχείρηση «θα πάρει το 70% ως προκαταβολή – το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα το έχει δηλαδή στο ξεκίνημα γι αυτό και το ονομάσαμε πριμοδότηση της πρώτης εγκατάστασης στην ύπαιθρο.

Στη συνέχεια, το υπόλοιπο 30% θα το πάρει σε δύο δόσεις των 15%» τονίζει ο κ. Τσαυτάρης. Προσθέτει μάλιστα ότι το υπουργείο «θα υποστηρίξει ποικιλότροπα τον νέο αυτόν αγρότη γιατί ακόμη κι αν δεν ξέρει κάτι -αν δηλαδή θέλει να ασχοληθεί για παράδειγμα με τη μελισσοκομία ή τη φυτική παραγωγή και δεν είναι εκπαιδευμένος- ο οργανισμός «Δήμητρα» θα φροντίσει στην πορεία να τον εκπαιδεύσει. Γι’ αυτό και βάζουμε ως κριτήριο αν θα πάρει τη δεύτερη δόση του 15% την παρακολούθηση αυτών των μαθημάτων με επιτυχία και έχει πάρει αυτή τη εξειδίκευση».

Προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα, εκτός από το ηλικιακό κριτήριο, είναι «ο νέος αγρότης να αποκτήσει χωράφια, ζώα κλπ και να αρχίσει να τα εκμεταλλεύεται ως «αρχηγός» της εκμετάλλευσης.

Το πρόγραμμα έχει στόχο δηλαδή ένας νέος ή μια νέα να στήσουν μια νέα αγροτική εκμετάλλευση. Δεν είναι μάλιστα υποχρεωτικό όλοι να πάνε για να σκάψουν τη γη. Μπορούν να ασχοληθούν με τη μεταποίηση, την εμπορία, τη συσκευασία, τη μεταφορά των προϊόντων» σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Τσαυτάρης σημειώνει ότι «η γεωργία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης του τόπου, να απασχολήσει πολλά χέρια. Ήταν ανέκαθεν μεγάλη δεξαμενή χεριών και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπορεί να μας βγάλει από τα αδιέξοδα που περνάμε. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να υποστηρίξουμε το ανθρώπινο δυναμικό.

Αν αθροίσουμε αυτές τις προσπάθειες δηλαδή: Ήδη τρέχει το πρόγραμμα των 200 εκατομμυρίων ευρώ για τους νέους αγρότες, δίνουμε άλλα 100 εκατομμύρια για άλλους 6.000, σύνολο 18.000.

Επίσης έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια βελτίωσης για περίπου 8.000 αγρότες, που έτσι επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους χάρη στο πρόγραμμα αυτό.

Άρα συνολικά, πάνω από 25.000 αγρότες είτε μπαίνουν στην αγροτική παραγωγή είτε ανεβάζουν την παραγωγική τους διαδικασία στη γεωργία, ενισχύονται ποικιλότροπα γι αυτή την προσπάθεια τους και αυτό πιστεύω ότι είναι μια σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της υπαίθρου».