Εν μέσω της επικείμενης μεταρρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις ενοικιάσεις προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης και με τις τιμές των ενοικίων να υποχωρούν κατακόρυφα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων φαίνεται πως στρέφονται πλέον σε καινοτόμους λύσεις, αντλώντας από την εμπειρία άλλων χωρών του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται οι περιπτώσεις καταστημάτων που μισθώθηκαν χωρίς την υποχρέωση καταβολής ενοικίου από την πλευρά του καταστηματάρχη, αλλά με συμφωνία των δύο πλευρών για καταβολή ενός μέρους του τζίρου στον ιδιοκτήτη. Εν ολίγοις, τα έσοδα επιμερίζονται μεταξύ των πλευρών, όπως ακριβώς συμβαίνει στις ενοικιάσεις χώρων στα εμπορικά κέντρα.

Κατά κανόνα, οι σχετικές συμφωνίες προβλέπουν την καταβολή ενός ποσοστού της τάξεως του 5%-10% από τα μηνιαία έσοδα του καταστήματος. Η διαφορά έγκειται, όμως, στο ότι στα εμπορικά κέντρα υφίσταται και κόστος ενοικίασης, που βέβαια είναι αισθητά χαμηλότερο από ό,τι στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Τέτοιου είδους συμφωνίες καταγράφονται πλέον και από μεγάλες αλυσίδες όπως η Jumpo και η H&M, οι οποίες μίσθωσαν ακίνητα τους τελευταίους μήνες, χωρίς καθόλου ενοίκιο, αλλά με ποσοστό επί του τζίρου.