Καθολική αποχή σημειώθηκε στη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και άλλες διατάξεις», καθώς στο κείμενο που αναρτήθηκε προς σχολιασμό στην ιστοσελίδα του opengov δεν έχει εισαχθεί το παραμικρό σχόλιο.

Σημειώνεται πως το σχέδιο νόμου «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και άλλες διατάξεις» δόθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών στις 24 Οκτωβρίου και η περίοδος διαβούλευσης εκπνέει σήμερα στις 1το μεσημέρι!

Η αποχή από τη δημόσια διαβούλευση εγείρει ζήτημα για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ενώ προκύπτουν και διαδικαστικά θέματα, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ανέμεναν παρατηρήσεις επί των 11 άρθρων του νομοθετήματος τις οποίες θα ενσωμάτωναν σε αυτό πριν την εισαγωγή του στην αρμοδία επιτροπή της Βουλής στις 4 Νοεμβρίου.

Αν και πολλοί φορείς έχουν δημοσίως σχολιάσει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ) , ο οποίος καταργεί το ΕΕΤΑ (πρώην ΕΕΤΗΔΕ) και τον ΦΑΠ, ωστόσο δεν προχώρησαν στον κατά άρθρο σχολιασμό του στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

Ενδεικτικά η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει να υπάρξουν οι εξής παρεμβάσεις:

-Τα μακροχρόνια ξενοίκιαστα ακίνητα πρέπει να εξομοιωθούν με τα ημιτελή και να φορολογούνται με το 40% της φορολογικής επιβάρυνσης της οικείας ζώνης.

-Οι φορολογικοί συντελεστές για τα οικόπεδα πρέπει να μειωθούν στο μισό από όσο προβλέπει το προσχέδιο, δεδομένου ότι επιβαρύνονται πέραν πάσης πραγματικότητας.

Σε πολλά από αυτά ο συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (ΣΑΟ) πρέπει να μειωθεί στο επίπεδο του ισχύοντος Συντελεστή Δόμησης (ΣΔ) διότι στο λογισμικό του Ε9 έχει οριστεί αυθαίρετα και με απόλυτη αδιαφάνεια σε τιμή πολύ μεγαλύτερή του, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται η φορολογική επιβάρυνση.

– Για τα κάθε είδους διατηρητέα και ιστορικά κτίρια να καθοριστεί μειωτικός συντελεστής 0,40.

-Να αντικατασταθούν οι βεβαιώσεις των Δ.Ο.Υ. που ζητούνται για σύνταξη συμβολαίων ή άσκηση κάθε είδους αγωγών, με αυτόματα εκδιδόμενες βεβαιώσεις από την ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ., ιδιαίτερα για δίκες ασφαλιστικών μέτρων και αποβολής δύστροπων μισθωτών. Είναι δυνατόν για τέτοιες δίκες με μηνιαίο μίσθωμα π.χ. 200 ευρώ, να πρέπει ο ιδιοκτήτης – θύμα να εκλιπαρεί στις ουρές των εναπομεινασών Δ.Ο.Υ. για δύο βεβαιώσεις, εισοδήματος και Ενιαίου Φόρου?

-Να διατηρεί το δικαίωμα μείωσης του φόρου σύμφωνα με τα καθοριζόμενα κριτήρια και όποιος φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, προερχόμενες όμως από ανεξόφλητο ΦΑΠ, ΕΕΤΑ, και ΕΕΤΗΔΕ 2011-2013, από φόρους δηλαδή που βεβαιώθηκαν μέσα στο εφετεινό φορολογικό «τσουνάμι».

-Να καθοριστεί ποσοστό έκπτωσης 10% σε όσους κατορθώσουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο, και όχι η προβλεπόμενη συμβολική έκπτωση 1,5%.

-Να αναγνωριστεί επί τέλους το μονομερές δικαίωμα των φορολογουμένων, να εκχωρήσουν στο Δημόσιο ακίνητο πλήρους κυριότητάς τους κατά 100%, για την εξόφληση οφειλομένων φόρων ΕΝΦΑ, ΦΑΠ, ΕΕΤΑ και ΕΕΤΗΔΕ των ιδίων και των μελών της οικογενείας τους, ποσού άνω των 50.000 για το οποίο προβλέπεται εκτός από πλειστηριασμό περιουσίας, και φυλάκιση τριών ετών, αν αποδεδειγμένα στερούνται μετρητών Τυχόν υπερβάλλον ποσό να συμψηφίζεται με οφειλές φόρων των έως και δύο επομένων ετών.