Νέα εμπλοκή στην υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η παραλαβή και η προγραμματισμένη για την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου ύψωση της ελληνικής σημαίας στο υποβρύχιο «Παπανικολής» αναβάλλεται και το όλο πρόγραμμα των υποβρυχίων 214 και της μεταβιβάσεως των ναυπηγείων, περιπλέκεται πάλι.

Αν και τα τρία προβλήματα που έχουν ανακύψει χαρακτηρίζονται «γραφειοκρατικά», η κατάσταση δεν είναι καθόλου απλή. Η προβλεπόμενη από τη σχετική συμφωνία προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκπνέει στις 22 Οκτωβρίου και αν δεν έχουν διευθετηθεί όλα τα ζητήματα μέχρι τότε υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθεί συνολικά.

Ειδικότερα, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία για την επισημοποίηση της αποφάσεως της ΕΕ για την άρση του προστίμου για τις παλαιότερες αντικανονικές επιδοτήσεις προς τα ναυπηγεία, ενώ καθυστερεί σημαντικά ο φορολογικός έλεγχος που πρέπει να ολοκληρωθεί πριν γίνει η μεταβίβαση της ιδιοκτησία.

Τέλος δεν έχει ακόμη αποδεσμευθεί από το υπουργείο Οικονομικών η πίστωση για την καταβολή από το Δημόσιο των 250 εκ. ευρώ που είναι η πρώτη δόση για την αποπληρωμή των προγραμμάτων των υποβρυχίων προς την σημερινή ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων ThyssenKrupp Marine Systems.

Η κατάσταση έχει προκαλέσει αναστάτωση στους εργαζομένους των ναυπηγείων, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τις 15 Αυγούστου. Έντονή διαμαρτυρία αναμένεται να διατυπωθεί προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ με την οποία έχει ζητήσει να συναντηθεί αντιπροσωπεία του.

Πηγή: euro2day.gr