Στην αποστολή των πρώτων ειδοποιήσεων για τακτοποίηση ασφαλιστικών οφειλών προχώρησε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σύμφωνα με εντολές που έδωσε σήμερα ο Διοικητής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος προς τα Ταμεία Είσπραξης Εσόδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τις ταμειακές υπηρεσίες που λειτουργούν στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ σε περίπτωση που προσέλθει οφειλέτης που έχει λάβει ειδοποίηση για τακτοποίηση οφειλών από το ΚΕΑΟ θα πρέπει να προβούν στην ρύθμιση ή την εξόφληση της οφειλής σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία.

Στόχος της λειτουργίας του ΚΕΑΟ είναι να εισπράττονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές με ενιαίο τρόπο. Για το λόγο αυτό, θεσπίσθηκε Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής που έχει κοινή η μορφή για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Το ΚΕΑΟ αναλαμβάνει μόνο ληξιπρόθεσμες οφειλές που είναι πάνω από 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει περισσότερες από μία οφειλές στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, αυτές αθροίζονται και διαβιβάζονται στο ΚΕΑΟ εφόσον συνολικά υπερβαίνουν το παραπάνω ποσό.

Το ΚΕΑΟ αναλαμβάνει την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ. Ήδη από την 1η Ιουλίου έχουν μεταβεί στο Κέντρο όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που προέρχονται από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, ενώ μέχρι 1.1.2014 θα πρέπει να μεταφερθούν και όσες δημιουργήθηκαν στο ΕΤΑΑ και τον ΟΓΑ.

Από την στιγμή που λήξει η εμπρόθεσμη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τα Ταμεία, μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών θα ξεκινούν κατασχέσεις.