Εντός στόχων κινείται η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη, παρά τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και ύφεσης, διαβεβαίωσε σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Εργα­σίας Γιάννης Βρούτσης.

Με αφορμή την ανακοίνωση της πέμπτης έκθεσης του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» για το μήνα Οκτώβριο ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι το οργανωτικό «νοικοκύρεμα» που επήλθε στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας με τη δημιουργία και λειτουργία από την 1η Ιουνίου 2013 του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», δεν αποτελεί μια απλή αναβάθμιση ή βελτίωση των διοικητικών διαδικασιών, αλλά «μεταρρυθμιστική τομή» με πραγματικά και μετρήσιμα οφέλη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας η παραβατικότητα αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά και επήλθε οριστική εξάλειψη των συντάξεων «μαϊμού» και εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό για πρώτη φορά με το νέο σύστημα η ανάλυση και κυρίως η διαχείριση του ασφαλιστικού συστήματος στηρίζεται πλέον σε αντικειμενικά, αξιόπιστα, διαφανή και αναλυτικά δεδομένα και όχι αποσπασματικά στοιχεία ή αστήρικτες υποθέσεις όπως στο παρελθόν.

«Είμαστε απολύτως εντός στόχων και προβλέψεων σε ό,τι αφορά στην απορρόφηση της προϋπολογισθείσας συμμετοχής του Κρατικού Προϋπολογισμού στη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη.

Πράγματι, από το σύνολο της ετήσιας κρατικής δαπά­νης των 10,5 δισ. ευρώ για τις ανάγκες χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, είχε προϋπολογιστεί να δοθεί στο δεκάμηνο εκτέλεσης το 83,3% και έχει δοθεί το 82,9%, με διασφαλισμένη, σε κάθε περίπτωση, την ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων», ανέφερε ο κ. Βρούτσης.

Εξάλλου, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» για το μήνα Οκτώβριο 2013:

• Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.704.295 άτομα.

• Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.450.260 εκ των οποίων οι 9.749 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών.

• Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Οκτώβριο ανέρχεται σε 2.303.217.634,53 ευρώ.

• Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις ανέρχεται στα 926, 89 ευρώ.