Τηλέφωνα στους εφόρους κάνει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης ζητώντας τους να προχωρούν εγκαίρως στην επιστροφή πιστωτικού ΦΠΑ.

Ο κ. Θεοχάρης ζητεί από τις εφορίες να διεκπεραιώνουν άμεσα τις αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ οι οποίες εκκρεμούν ήδη πάνω από 120 ημέρες, ενώ ξεκαθαρίζει ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 πρέπει να διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ με χρόνο αναμονής πάνω από 90 ημέρες, καθώς μετά τις 90 ημέρες η επιστροφή ΦΠΑ επιβαρύνεται με τόκο εκπρόθεσμης επιστροφής από το Δημόσιο, γεγονός για το οποίο θα υπάρχει ευθύνη τόσο του υπαλλήλου όσο και της ΔΟΥ.

Ο κ. Θεοχάρης έχει στείλει ήδη σε όλες τις εφορίες της χώρας εγκύκλιο για την επιτάχυνση των εργασιών επιστροφής ΦΠΑ, θέλοντας να αντιμετωπίσει την τεράστια ολιγωρία που καταγράφεται σε δεκάδες εφορίες και η οποία έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες να λαμβάνουν επιστροφή φόρου με καθυστέρηση έως και 3 χρόνων!

Αν και το υπουργείο αναγνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΟΥ, όπως έλλειψη προσωπικού, τεχνικά προβλήματα κ.ά., θεωρεί πως η εμφάνιση σημαντικών καθυστερήσεων δεν ενισχύει την αξιοπιστία του Δημοσίου έναντι των επιχειρήσεων.