H έλλειψη εργαζομένων είναι η αιτία που η επεξεργασία των αιτήσεων εφάπαξ που έχουν υποβάλει οι δημόσιοι υπάλληλοι στο Ταμείο Πρόνοιας έχει «κολλήσει» στις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν τον Νοέμβριο του 2011.

Η καθυστέρηση αυτή για ένα τμήμα εργαζομένων που θίγονται διπλά από αυτήν (υπάρχουν 35.000 εκκρεμείς αιτήσεις με προοπτική να διπλασιαστούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014), λόγω της πίεσης που δέχεται από τα προγράμματα διαθεσιμότητας και κινητικότητας, δεν οφείλεται στην έλλειψη πόρων, αλλά υπαλλήλων του Ταμείου.

Και αυτός είναι ο λόγος που, ενώ το ΤΠΔΥ χρηματοδοτήθηκε με ποσό 1,2 δισ. ευρώ για να «τρέξει» τα εφάπαξ και ενισχύθηκε με 20 υπαλλήλους τους οποίους «μεταβίβασε» από άλλες υπηρεσίες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, δεν έχουν απορροφηθεί πάνω από 450 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι 5 από τους μετακινηθέντες απομακρύνθηκαν, καθώς επέλεξαν να εργαστούν ό ένας στο Μέγαρο Μαξίμου και οι άλλοι τέσσερις δίπλα σε άλλους υπουργούς.

Ταυτοχρόνως, οι υπάλληλοι του Δημοσίου βρίσκονται μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο να υποστούν και δεύτερη –πέραν της πρώτης που έγινε σε ποσοστό 35%– μείωση, κατά 30%, στο ποσό εφάπαξ. Σύμφωνα με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, το 2014 είναι πολύ πιθανό το εφάπαξ να έχει οροφή το ποσό των 5.000 έως 7.000 ευρώ.

Σε αυτήν την περίπτωση αίρεται η στοιχειώδης ανταποδοτικότητα, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι καταβάλλουν περίπου 1.000 ευρώ ετήσια εισφορά. Εξαιρέσεις αφορούν στους δικαστικούς, αλλά για τα παλαιότερα χρόνια. Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, ενώ η ετήσια ροή εξόδου των υπαλλήλων δεν ξεπερνούσε τις 13.000, τον τελευταίο χρόνο εφτασε στις 40.000, ενώ το 50% των αποχωρούντων φεύγει με μειωμένη σύνταξη.