Μόνο κεραυνός αν αιθρία δεν ήταν η χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης της «Βιοχάλκο» ότι μεταφέρει την έδρα της από την Ελλάδα στο Βέλγιο και αποχωρεί από το Χρηματιστήριο. Είχε προηγηθεί στις 6 Φεβρουαρίου ανακοίνωση της εισηγμένης με την οποία αναφερόταν ότι «στο πλαίσιο εξασφάλισης χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων των θυγατρικών της εταιρειών, διερευνά προτάσεις συμβούλων προκειμένου να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων».

Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, με κορυφαία εκείνη του ΣΕΒ, που αναφέρει ότι η συγκεκριμένη κίνηση σε συνδυασμό και με άλλες ανάλογες που έχουν συμβεί πρόσφατα θα πρέπει να χτυπήσουν «καμπανάκι» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και σημειώνει με έμφαση ότι «η αποβιομηχάνιση δεν είναι ούτε πραγματικότητα, ούτε νομοτέλεια, αλλά είναι θέμα πολιτικής».

Την ίδια στιγμή, αμηχανία δείχνει να επικρατεί στις Αρχές της Κεφαλαιαγοράς. Επισήμως δεν υπήρξε κανένας απολύτως σχολιασμός, αν και πηγές προσκείμενες στις Αρχές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόνιζαν ότι «θα τηρήσουμε τον νόμο».

Πολλά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σήμερα στη συνάντηση που θα έχουν οι νομικοί του ομίλου «Βιοχάλκο» με τους αντίστοιχους συναδέλφους τους από το Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να συζητηθούν τεχνικής και νομικής φύσεως ζητήματα που ανακύπτουν από την απόφαση του ομίλου.

Πάντως, πηγές που πρόσκεινται στη «Βιοχάλκο» τόνιζαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει δημόσια προσφορά για τις μετοχές που βρίσκονται στο ευρύ επενδυτικό κοινό (περίπου 25%) και ότι αυτοί θα λάβουν μετοχές της νέας εταιρείας που θα είναι εισηγμένη στο Euronext. Επίσης, τόνιζαν ότι δεν τίθεται ζήτημα εξόδου των άλλων θυγατρικών εταιρειών από το Χ.Α. και ως εκ τούτου δεν συντρέχει κανένας λόγος για δημόσια πρόταση.

Οι αιτίες

Ως κίνηση άμυνας χαρακτηρίζουν πηγές της «Βιοχάλκο» τη συγκεκριμένη απόφαση, ώστε ο όμιλος να μπορεί να αντλεί χρηματοδότηση με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος. Διευκρινίζουν πως δεν τίθεται φορολογικό ζήτημα και σημειώνουν «μακάρι να είχαμε κέρδη και ας φορολογούμαστε».

Η απόφαση της «Βιοχάλκο»

Οπως ανακοίνωσε, χθες, η διοίκηση της «Βιοχάλκο», στο Βέλγιο μεταφέρεται η έδρα του ομίλου μετά την απόφαση της διοίκηση να απορροφηθεί από τη θυγατρική της Viohalco S.A. Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου του 2013 και η νέα μετοχή της Viohalco θα διαπραγματεύεται στο Euronext. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στόχος είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της εταιρείας, η αμεσότερη πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και η δημιουργία ενός βραχίονα χρηματοοικονομικής στήριξης των θυγατρικών της εταιρειών.

H σχέση ανταλλαγής προσδιορίσθηκε σε μία μετοχή της Viohalco S.A. για καθεμία μετοχή της «Βιοχάλκο». Η συγχώνευση θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη τη λογιστική αξία των συγχωνευομένων εταιρειών και τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της 30ής Ιουνίου 2013. Στο πλαίσιο της σχεδιασθείσης αναδιάρθρωσης, η απορροφώσα εταιρεία Viohalco S.A. εν συνεχεία θα απορροφήσει την εταιρεία Cofidin S.A., επίσης εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Βέλγιο και μέτοχο κατά 13,3% της απορροφώμενης ελληνικής εταιρείας «Βιοχάλκο».

Συνεπεία της ολοκλήρωσης των παραπάνω συγχωνεύσεων, οι μέτοχοι της «Βιοχάλκο» θα ανταλλάξουν τις μετοχές τους με εισηγμένες μετοχές της απορροφώσας εταιρείας Viohalco S.A. που θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών. Βασικοί μέτοχοι είναι ο Στασινόπουλος Ευάγγελος (34,9%), ο Στασινόπουλος Νικόλαος (25,98%) και η θυγατρική Cofidin (13,3%), και το free float διαμορφώνεται στο 25,82%.

O όμιλος «Βιοχάλκο», σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», είχε κάνει σαφές στους ξένους θεσμικούς κατά το πρόσφατο roadshow του Λονδίνου ότι ενδιαφέρεται να διεθνοποιήσει τον όμιλο προκειμένου να έχει ευκολότερη προσβάση στις διεθνείς αγορές με χαμηλότερο κόστος δανεισμού, αλλά κυρίως να βρίσκεται κοντά στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων για σίδερο και χάλυβα που βρίσκονται στη Γερμανία (Βεστφαλία) και το Βέλγιο.

Ποια είναι η «Βιοχάλκο»

Η «Βιοχάλκο» είναι η μητρική εταιρεία του μεγαλύτερου ελληνικού μεταλλουργικού ομίλου εταιρειών. Ο όμιλος περιλαμβάνει περίπου ογδόντα εταιρείες, επτά από τις οποίες είναι οι ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, ΕΤΕΜ, ΣΙΔΜΑ και ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ και είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η «Βιοχάλκο» ιδρύθηκε το 1937, εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1947 και συμπεριλαμβάνεται στον χρηματιστηριακό δείκτη της Μorgan Stanley (MSCI) για την Ελλάδα. Οι εταιρείες του ομίλου «Βιοχάλκο» έχουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, με αποτέλεσμα σήμερα ο κύκλος εργασιών που πραγματοποιείται στο εξωτερικό να υπερβαίνει τον πραγματοποιούμενο εντός Ελλάδος. Οι εξαγωγές κατευθύνονται σε περίπου εξήντα χώρες και γίνονται είτε απευθείας, είτε μέσω θυγατρικών εταιρειών. Η Βιοχάλκο απασχολεί σήμερα περισσότερους από 8.000 εργαζόμενους. Ο κύκλος εργασιών της για το 2012 ανήλθε στα 3,3 δις ευρώ, ενώ παρουσίασε ζημίες ύψους 76,3 εκατ.

Η κεφαλαιοποίηση της Βιοχάλκο ανέρχεται στα 822 εκατ. ευρώ, ενώ χθες η μετοχή δέχθηκε ισχυρές πιέσεις με αποτέλεσμα να κλείσει στα 4,21 ευρώ, υποχωρώντας κατά 7,62%, ενώ διακινήθηκαν 287.846 τεμάχια.