Στους κερδισμένους και στους χαμένους από την εφαρμογή του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα αναφέρεται η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), υπογραμμίζοντας πάντως πως οι περισσότεροι εμπίπτουν σε εκείνους που θα επιβαρυνθούν περισσότερο από το νέο φόρο.

Σχολιάζοντας το προσχέδιο του υπ.Οικονομικών που διέρρευσε στη δημοσιότητα, η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει πως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα είναι μειωμένος σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς για τα μικρής και μεσαίας αντικειμενικής αξίας ακίνητα, ενώ αντίθετα θα αυξηθεί η φορολογία για τα ακίνητα σε περιοχές με υψηλή αντικειμενική αξία.

«Το τελικό ισοζύγιο σε σχέση με τη διπλή φορολογία των προηγουμένων ετών διαφέρει ανά ιδιοκτήτη, μεγάλοι χαμένοι όμως φαίνεται ότι θα είναι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ξενοίκιαστων (μη ηλεκτροδοτούμενων) επαγγελματικών ακινήτων και κατοικιών που ως τώρα πλήρωναν μόνον ΦΑΠ και οι ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων που ως τώρα απαλλάσσονταν εντελώς από τη φορολογία», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.

Σημειώνεται πως το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, το οποίο δεν έχει λάβει την τελική έγκριση από την τρόικα, θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός της εβδομάδας

Βάσει αυτού η φορολογία στα ακίνητα θα επιβάλλεται κλιμακωτά μέσω 20 συντελεστών, με τον πρώτο να αρχίζει από 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τιμή ζώνης έως 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και να κλιμακώνεται μέχρι τα 14 ευρώ το τ.μ., για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ ανά τ.μ..

Για τον καθορισμό του τελικού φόρου θα συνυπολογίζονται και ο συντελεστής ορόφου, ο συντελεστής παλαιότητας, ο συντελεστής βοηθητικών χώρων και ο συντελεστής ημιτελών χώρων.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα επιβαρύνει για πρώτη φορά ιδιοκτήτες οικοπέδων που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως και οικισμών. Για τα οικόπεδα αυτά το υπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει κλίμακα μοναδιαίας αξίας με 20 συντελεστές, που συνδέεται με αντίστοιχα κλιμάκια φόρου (ανέρχονται από 0,2 ευρώ έως και 2,6 ευρώ το τ.μ).
Αλλά και τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν για πρώτη φορά.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προσδιορίσει βασικό συντελεστή 0,15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα οικόπεδα αυτά, ο οποίος θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου.

Έτσι, ο αρχικός φόρος θα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή κατοικίας, τον συντελεστή θέσεως, τον συντελεστή χρήσεως, τον συντελεστή αποστάσεως από τη θάλασσα και τον συντελεστή προσόψεως.