Κύμα πολιτικής αστάθειας βλέπει στον ευρωπαϊκό νότο ο γνωστός για τις απαισιόδοξες προβλέψεις του καθηγητής Ν. Ρουμπινί, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά απειλείται με κατάρρευση μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η λιτότητα έχει «κουράσει» την περιφέρεια της Ευρώπης, ενώ οι προοπτικές να αλλάξει αυτή η πολιτική είναι μηδαμινές, δεδομένου ότι η πολιτική κατάσταση στη Γερμανία δεν αναμένεται να αλλάξει. Το πιθανότερο σενάριο είναι η A. Mέρκελ να επανεκλεγεί και να επανασχηματίσει τον συνασπισμό που έχει.

Εκτός από την Ελλάδα, αστάθεια πολιτική αναμένεται να έχει η Ιταλία, μετά την παραίτηση του Σ. Μπερλουσκόνι, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Όπως διαμηνύει, η λιτότητα στην ευρωζώνη, χωρίς καμία στρατηγική για την τόνωση της ανάπτυξης, θα επιδεινώσει την πολιτική κρίση.

Οι χώρες της αδύναμης ευρωπαϊκής περιφέρειας έχουν ανάγκη από λιγότερη λιτότητα, ενώ από την πλευρά της η Γερμανία πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για την υιοθέτηση πολιτικών ενίσχυσης της ανάπτυξης.

«Σήμερα στην ευρωζώνη δεν υπάρχει καμία συζήτηση για ανάπτυξη στην επίσημη ατζέντα των Ευρωπαίων. Αντίθετα, γίνεται μεγάλη συζήτηση στην κατεύθυνση σύστασης μιας τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης. Χωρίς όμως ανάπτυξη, η κοινωνική και πολιτική έκρηξη ενάντια στη λιτότητα είναι δεδομένη», τόνισε ο Ν. Ρουμπινί.