Φοροφυγάδες «βαφτίζει» το υπουργείο οικονομικών όσους Έλληνες κατοικούν στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Έλληνα που κατοικεί τα τελευταία έξι χρόνια στο Λονδίνο, διατηρώντας στην Ελλάδα ένα ακίνητο που νοικιάζει.

Τα ετήσια εισοδήματά του στην Ελλάδα φτάνουν τα 5.000 ευρώ και στο εξωτερικό τα 70.000 ευρώ, τα οποία και δήλωνε κανονικά στις αντίστοιχες χώρες. Κι όμως, το χαρτί της ελληνικής εφορίας φέτος του ζήτησε να καταβάλει φόρο για το σύνολο του εισοδήματός του, εντός κι εκτός συνόρων, και μάλιστα και για τα έξι χρόνια που λείπει -ήτοι περί τις 40.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο συγκεκριμένος φορολογούμενος είναι μία από τις αρκετές «παράπλευρες απώλειες» της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.

Το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο όλο και περισσότεροι να δηλώνουν «κάτοικοι εξωτερικού», αποφεύγοντας την υψηλή φορολογία στη χώρα μας, έχει εισάγει ρύθμιση που καλεί τους Έλληνες του εξωτερικού που δεν θέλουν να υπερφορολογηθούν να δηλώσουν αλλαγή φορολογικής κατοικίας και να υπαχθούν στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού.

Τα χαρτιά που πρέπει να συγκεντρώσουν περιλαμβάνουν πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, αντίγραφο συμβολαίου της εργασίας τους στο εξωτερικό, βεβαίωση της κατοικίας τους από τον δήμο του εξωτερικού, αντίγραφο μίσθωσης ή αγοράς κατοικίας στο εξωτερικό, βεβαίωση ότι τα τέκνα φοιτούν στο σχολείο στο άλλο κράτος, βεβαίωση λογαριασμού ρεύματος ή νερού, αντίγραφο της υποβληθείσας Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος στην εφορία της κατοικίας τους στο εξωτερικό. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα αντιμετωπίζονται ως κάτοικοι Ελλάδας.

Ωστόσο, ουδείς ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους, με αποτέλεσμα η σχετική προθεσμία, που έληγε στις 28 Ιουνίου, να έλθει και να παρέλθει, χωρίς οι περισσότεροι να προλάβουν καν να ξεκινήσουν τη διαδικασία.

Ο φοροτεχνικός σύμβουλος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αποδήμου Ελληνισμού κ. Ορέστης Σεϊμένης υποστηρίζει σε άρθρο του ότι με αυτόν τον τρόπο οι Έλληνες του εξωτερικού απομακρύνονται περαιτέρω από την πατρίδα.

«Το 2010, τους θυμήθηκε η ελληνική πολιτεία. Τους έβαλε τεκμήρια για το ακίνητο που είχαν στην Ελλάδα. Τους ζήτησε αναδρομικά φόρους για πολλά χρόνια προς τα πίσω για τα εισοδήματα που κέρδιζαν στην ξενιτιά αν και δεν είχαν στην Ελλάδα εισοδήματα ή είχαν εισοδήματα από ένα μικρό ενοίκιο από το ακίνητο στο χωριό. Λειτούργησε ξαφνικά και εξοντωτικά γι’ αυτούς η φορολογία του παγκοσμίου εισοδήματος (…) Και όλα αυτά γιατί; Επειδή όταν έφυγαν από την Ελλάδα, πριν από 2, 5, 10, 15, 20, 30 χρόνια, ξέχασαν να πάνε στη ΔΟΥ της περιοχής τους και να δηλώσουν ότι φεύγουν”. Κι ας στέλνουν όλα αυτά τα χρόνια εμβάσματα, κι ας έκαναν επενδύσεις στην Ελλάδα».