Ξεπερνούν τις χίλιες οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει σταθερές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, περισσότερο εισάγοντας και λιγότερο εξάγοντας σε αυτήν κάθε είδους προϊόντα.

Οι ελληνικές εξαγωγές, παρ’ όλο που σημείωσαν αύξηση 50,7% το πρώτο επτάμηνο του 2010, αποτελούν, κατά το Ελληνοκινεζικό Εμπορικό Επιμελητήριο, μόλις το 1/25 των εισαγωγών από την Κίνα, οι οποίες εφέτος παρουσιάζουν επιβράδυνση, έπειτα από μια μακρά περίοδο ραγδαίας ανόδου, λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης. Ασχέτως αυτού, όμως, η σύσφιγξη των εμπορικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες συνεχίζει να μεγαλώνει.

«Τα μέλη του Ελληνοκινεζικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο με ρυθμό 15% και ανέρχονται πλέον σε 1.077», πληροφορεί η εκπρόσωπός του Σταματίνα Μάρκου.

Οι ελληνικές βιομηχανικές επενδύσεις στην Κίνα είναι μετρημένες στα δάχτυλα, αν και γίνεται λόγος για περίπου 60 άμεσες ελληνικές επενδύσεις επί κινεζικού εδάφους.

Σύμφωνα με το Κέντρο Εξαγωγικών Μελετών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2010 εξήχθησαν στην Κίνα ελληνικά προϊόντα αξίας 81,6 εκατ. ευρώ έναντι προϊόντων αξίας 54,2 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2009.

Η άνοδος είναι της τάξεως του 51%, ωστόσο δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα δεν ξεπερνούν το 0,9% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, έναντι 0,6% το 2009.

Εξάγονται κυρίως πρώτες ύλες και, κατά κύριο λόγο, μάρμαρα και είδη χαλκού. Αν η ανοδική τάση του πρώτου επταμήνου διατηρηθεί, τότε οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα κατά το τρέχον έτος θα είναι της τάξεως των 185 εκατ. ευρώ.