Η αποκατάσταση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της οικονομίας αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Μ. Μπαρόζο σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Μπαρόζο κατέστησε σαφές πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να αντιμετωπίσει την κοινωνική κρίση που καταγράφεται σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη λόγω των υψηλών ποσοστών της ανεργίας των νέων, αν και έσπευσε να επισημάνει πως ήδη η Κομισιόν έχει αναδιανείμει περί τα 16 δις ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία σε οκτώ κράτη-μέλη για αυτό το σκοπό

Ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε επιπλέον πως η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα για την Απασχόληση των Νέων πρέπει να ενταχθεί στο νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 2014, το 2015 και το 2016 και κάλεσε τα κράτη-μέλη να αποδεχθούν το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για περαιτέρω ευελιξία στους μελλοντικούς προϋπολογισμούς.

Επιπλέον, ο κ. Μπαρόζο σημείωσε πως μια ευρωπαϊκή συμφωνία στην χρηματοδότηση της οικονομίας θα συνδράμει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ευρώπη, θα βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα ενώ υπογράμμισε πως απαιτείται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς.

«Απαιτείται να «κτίσουμε» ένα ευρωπαϊκό consensus γύρω από άμεσες προτεραιότητες, όπως είναι η απασχόληση και η χρηματοδότηση της οικονομίας», το οποίο θα βασιστεί σε πρακτικά βήμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε πως πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή με ρυθμό που να ανταποκρίνεται στην κατάσταση της κάθε χώρας καθώς και να ενταθούν παράλληλα οι προσπάθειες για την υλοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Όπως είπε, δεδομένου ότι χρειάζεται χρόνος για τις δομικές αλλαγές, απαιτείται συγκεκριμένη δράση, η οποία θα επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίων των νέων και θα έχει άμεσα αποτελέσματα.