Από μηδενική βάση ξεκινά η συζήτηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων με τις τελικές αποφάσεις να μετατίθενται για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας καθώς στη σημερινή σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής για θέματα φορολογίας στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρεία του Γ. Στουρνάρα δεν υπήρξαν αποφάσεις για το φόρο.

Το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για την πρόταση του αναφορικά με την φορολόγηση των αστικών ακινήτων, των αγροτεμαχίων και των ακινήτων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κκ. Αντώνης Παναγόπουλος και Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Αντρέας Μακρυπίδης, Φ. Σαχινίδης και Π. Κουκουλόπουλος και οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Αριστεράς κκ. Δημήτρης Χατζησωκράτης και Γιώργος Ιωαννίδης θα λάβουν τη σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών σήμερα ή αύριο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια που παρουσίασε ο Γ. Στουρνάρας στα κόμματα προβλέπουν πως δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο για την επιβολή του φόρου, ενώ και οι κατά επάγγελμα αγρότες παραμένουν σε αυτούς που θα φορολογηθούν.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών οι προτάσεις που έχουν καταθέσει τα κόμματα ήταν υπερτιμημένες.

Να σημειωθεί πως η διακομματική επιτροπή είχε δώσει την προηγούμενη εβδομάδα την εντύπωση ότι ο ενιαίος φόρος δεν θα βαρύνει την αγροτική γη που ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Θέση από την οποία σήμερα υπαναχώρησε.

Ο νέος φόρος τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 περίπου 5 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.