Πάνω από το 90% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες υποφέρουν από έλλειψη ρευστότητας, θα αποκλειστούν εκ των προτέρων από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, εάν οι δράσεις και διαδικαστικές/λειτουργικές απαιτήσεις των προκηρύξεων κρατικών ενισχύσεων παραμείνουν σχεδιασμένες ως έχουν.

Αυτό ισχυρίζεται η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ), προσθέτοντας ότι το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι τα προγράμματα αυτά στηρίζουν ουσιαστικά μόνο επιχειρήσεις και πολίτες, που θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να προβούν στις χρηματοδοτούμενες επενδύσεις, είτε ελάμβαναν κονδύλια από το ΕΣΠΑ είτε όχι.

«Τα προγράμματα κινούνται στη λογική αυτού που η ΕΕ ονομάζει «dead weight» («περιττό βάρος»). Δηλαδή ενισχύουν μόνο όσους θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν και μόνοι τους την επένδυση, λαμβάνοντας, π.χ., δάνεια από εμπορικές τράπεζες. ΄Εκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (2011), σχετικά με τα δάνεια τύπου ΤΕΜΠΜΕ ή ΕΤΕΑΝ, προσδιορίζει το περιττό βάρος στην Ε.Ε. σε περίπου 40%, όταν στην Ελλάδα ξεπερνάει το 90%», σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Ομάδας Θεσμικών Παρεμβάσεων ΟΕΣΥΝΕ, Βαγγέλης Αχιλλόπουλος, στο πλαίσιο κατάθεσης προτάσεων της Ομοσπονδίας για τη διαβούλευση του νέου ΕΣΠΑ.

Όπως διευκρίνισε, οι προτάσεις αυτές είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης 2,5 μηνών, μεταξύ της Ομάδας Θεσμικών Παρεμβάσεων και εννέα περιφερειακών συνδέσμων της ΟΕΣΥΝΕ ανά την Ελλάδα.

Οι νέοι επιχειρηματίες επισημαίνουν ακόμη ότι δράσεις, που αφορούν ενισχύσεις κάτω από το όριο «DeMinimis» (σ.σ.: ήσσονος σημασίας), είναι απαραίτητο να έχουν στο εξής χαρακτήρα πολλών μικρών/ευέλικτων βημάτων. «Όχι σε μεγάλα, πολύπλοκα προγράμματα, ναι σε πολλά μικρά, ευέλικτα πολυεργαλεία», σημείωσε ο κ. Αχιλλόπουλος.

Για υφιστάμενες επιχειρήσεις, η ΟΕΣΥΝΕ προτείνει πολλά μικρά προγράμματα, που «ακολουθούν» αυτοτελείς φάσεις των αναγκών των επιχειρήσεων.

Εισηγείται δε, διαδικασία επιχορήγησης, που θα συνδυάζει δανεισμό στην αρχή και, ακολούθως, επιδότηση βάσει πλήρωσης συγκεκριμένων κριτηρίων. Αναλόγως του σταδίου της επένδυσης ή/και της επιχείρησης, θα ορίζονται οι απαιτούμενες από τις τράπεζες διασφαλίσεις (πχ. προσημείωση 1ης, 2ης υποθήκης) για τη χορήγηση μικρών δανείων σε κάθε φάση.

Για τη νέα καινοτομική επιχειρηματικότητα προτείνεται η δημιουργία εναλλακτικού μηχανισμού προώθησης της δημιουργίας/χρηματοδότησης νέων εταιρειών, με το όνομα «iDea Framework», που θα αντλεί «δυνάμεις» μέσω του διαδικτύου («Crowdsourcing»).