Υπέρ της προστασίας των ασφαλισμένων καταθέσεων τάσσεται ανοιχτά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως διεμήνυσε ο διοικητής της, Μάριο Ντράγκι, στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Η θέση της ΕΚΤ είναι να μην περιλαμβάνονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις στα σχέδια διάσωσης των τραπεζών», τόνισε χαρακτηριστικά, δεχόμενος ερωτήσεις για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

«Ο φόρος στα προγράμματα διάσωσης των τραπεζών πρέπει να μπαίνει μόνο σε μη ασφαλισμένες καταθέσεις», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως η ΕΚΤ είχε παρουσιάσει πρόταση για την Κύπρο η οποία δεν ενέπλεκε τους ασφαλισμένους καταθέτες.

«Το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Κύπρο ήταν απόρροια έλλειψης εργαλείων για την αποφυγή ενός χρηματοπιστωτικού σοκ», αναγνώρισε στη συνέχεια, για να προσθέσει ότι εάν η Κύπρος καθυστερήσει την εφαρμογή του προγράμματος θα είναι απογοητευτικό.

H ΕΚΤ είναι έτοιμη να παρέμβει για τη στήριξη του ευρώ, σε περίπτωση που οι εξελίξεις στην Κύπρο το απαιτήσουν, επισήμανε στη συνέχεια.

Παράλληλα ο Μ. Ντράγκι έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να συνεχίσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

«Η ανάκαμψη της ευρωζώνης αναμένεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ.

«Τα έκτακτα μέτρα θα διατηρηθούν όσο χρειαστεί για τη στήριξη της οικονομίας», έσπευσε να προσθέσει ο κεντρικός τραπεζίτης.