Μπορεί το plan B που υιοθετήθηκε για τη διάσωση της Κύπρου να είναι σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική συμφωνία του Eurogroup, ωστόσο αυτό δεν το καθιστά ένα καλό σχέδιο, σχολιάζει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά το Bloomberg, το αρχικό πλάνο έμοιαζε με σφαγή, γι αυτό το Plan B φαντάζει πιο έξυπνο. Κι εξηγεί, ότι η πρώτη προσπάθεια για τη διάσωση της Κύπρου έμοιαζε τόσο πολύ με «σφαγή», που σε σχέση με αυτή η δεύτερη μοιάζει έξυπνη. Στη νέα συμφωνία δεν περιλαμβάνεται το παράλογο σκέλος της αρχικής συμφωνίας, η οποία προέβλεπε haircut και στις εγγυημένες καταθέσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ. Ωστόσο, το νέο σχέδιο διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά που σε οποιοδήποτε άλλο πλαίσιο, θα αποτελούσαν έκπληξη.

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, η τρόικα επιθυμούσε το νέο χρέος που πρόκειται να αναλάβει η Κύπρος να είναι βιώσιμο. Ωστόσο, με την επιβολή haircut στις μεγάλες καταθέσεις, θα προκληθεί μια ραγδαία συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, άρα και της συνολικής κυπριακής οικονομίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να κατανοήσουν την ανάγκη να προστατευθούν οι φορολογούμενοι και κατ’ επέκταση να την εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους. Με αυτή τη δικαιολογία, δηλ. της προστασίας των φορολογουμένων, απέκλεισαν κάθε λογική επιλογή για την Κύπρο. Η αποτυχία τους αυτή αποτελεί μια θανάσιμη απειλή για το συνολικό εγχείρημα του ευρώ.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr