Νέες παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό προωθεί το υπουργείο Εργασίας, εναρμονιζόμενο με τις προβλέψεις του νέου μνημονίου στο σκέλος της μεταρρύθμισης του συστήματος καθορισμού των μισθών.

Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ήδη συντάξει νομοσχέδιο -το προσχέδιο του οποίου έχει σταλεί στην τρόικα- για τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο και θα καταθέσει στην Βουλή μετά την επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ στην Αθήνα.

Ο μηχανισμός ορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου που θα τεθεί σε ισχύ το 2014 προβλέπει διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, αλλά υπό τον συντονισμό ειδική πενταμελούς επιτροπής.

Ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται από σειρά παραμέτρων όπως το επίπεδο της ανεργίας, το επίπεδο φτώχειας, τα επίπεδα παραγωγικότητας, ενώ θα διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία του εργαζόμενου. Άλλος θα είναι ο κατώτατος μισθός για νέους έως 24 ετών και άλλος για όσους είναι κάτω από 18 ετών.

Η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ (μεικτά) για τους άνω των 25 ετών και τα 511 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών, ωστόσο αυτό θα φανεί στο πρώτο τρίμηνο 2014.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως από την 1η Απριλίου 2013 παύει να καταβάλλεται το επίδομα γάμου για τους αμειβόμενους με τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η οποία παύει να ισχύει.