Παραδέχεται το τεράστιο λάθος του για την Κύπρο ο πρόεδρος του Eυrogroup, ωστόσο εκτιμά ότι πλέον θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων.

«Είναι πιθανόν αναπόφευκτο να υπάρξει μια μορφή άμεσης συνεισφοράς στο επόμενο πακέτο μέτρων», προειδοποίησε ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αφήνοντας τους πάντες άφωνους δήλωσε «ένοχος» για τον εσφαλμένο τρόπο με τον οποίο το Eurogroup ανακοίνωσε αυτό το μέτρο.

«Η έκτακτη συνεισφορά ήταν ένα φορολογικό μέτρο παρόμοιο με ένα φόρο στον πλούτο», εξήγησε.

«Έπρεπε να είχαμε διαθέσει περισσότερο χρόνο για να εξηγήσουμε τη διαφορά ανάμεσα σ΄ έναν έκτακτο φόρο και το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων» μέχρι τις 100.000 ευρώ, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Πρόσθεσε πως αναλαμβάνει την «ευθύνη» για τις αποφάσεις για τη διάσωση της Κύπρου, υποστήριξε όμως πως η «ζημιά ήταν πολύ, πολύ μικρή κατά την άποψή μου», δεδομένης της ηρεμίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Tι είχε δηλώσει νωρίτερα

H Κύπρος αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, όπως μεταδίδει το Reuters, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα δεν θα αποφύγει το κούρεμα στις καταθέσεις.

Τόνισε επίσης ότι βάσει ενημέρωσης που έχει η Ρωσία τάσσεται κατά της παροχής νέων δανείων προς την Κύπρο και η μόνη πιθανότητα είναι η επέκταση του υπάρχοντος δανείου και η μείωση των επιτοκίων.

O ίδιος πρόσθεσε πως το κυπριακό τραπεζικό σύστημα πρέπει να οικοδομηθεί μέσω ενός υγιούς επιχειρηματικού μοντέλου.
Παράλληλα, ελπίζει ότι η Κύπρος θα συμφωνήσει σε ένα πιο ισορροπημένο σχέδιο σωτηρίας, που θα περιλαμβάνει υψηλότερη συνεισφορά από τους μεγαλοκαταθέτες.

Σημείωσε ότι ήταν επιλογή της Κύπρου στο πακέτο διάσωσης να υπάρξει «κούρεμα» και για τους μικροκαταθέτες.

Ο επικεφαλής του Eurogroup επέμεινε ότι κάποια μορφή κουρέματος είναι αναπόφευκτη στο τελικό πακέτο που θα συμφωνηθεί.

Ξεκαθάρισε ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι «πολύ πολύ ιδιαίτερη» και δεν θα υπάρξει ανάλογη προσέγγιση σε καμία άλλη χώρα.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr