Καταιγισμός δημοσιευμάτων στο γαλλικό Τύπο μετά το «όχι» της κυπριακής βουλής στο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης. Στα σχετικά δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι «δεν υπήρξε ούτε μια ψήφος υπέρ» στην κυπριακή Βουλή αλλά και η ικανοποίηση του κυπριακού λαού για το αποτέλεσμα.

Χθες βράδυ η κυπριακή κυβέρνηση «ήταν πιο μόνη από ποτέ», σχολίασε η Λεζ Εκό, επισημαίνοντας ότι «στην οικονομική κρίση προστίθεται η πολιτική». Η Κύπρος είναι «στριμωγμένη ανάμεσα σε Μόσχα και Βρυξέλλες», ανέφερε ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Φιγκαρό, ενώ ο τίτλος της Λιμπερασιόν ήταν: «Το νησί που ψάχνει για 5,8 δισ.».

«Χωρίς να την υποστηρίξουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της θεώρησαν δική της ευθύνη την διευθέτηση της φορολόγησης των καταθέσεων», ενώ «δεν υπάρχει από την Ευρώπη εναλλακτικό σχέδιο Β», πρόσθεσε στο σχετικό δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αναφέρθηκε επίσης «στις πιέσεις που ασκεί η Μόσχα σε Λευκωσία και ΕΕ».

Ρεπορτάζ από τη Ρωσία αναφέρουν ότι τα στελέχη των ελβετικών τραπεζών εκεί «τρίβουν τα χέρια τους», αφού πιστεύουν ότι με το που θα ανοίξουν οι τράπεζες, οι Ρώσοι καταθέτες θα μεταφέρουν μαζικά κεφάλαια στην Ελβετία.

Κύμα μαζικών αναλήψεων των χρημάτων που είναι κατατεθειμένα στις κυπριακές τράπεζες (bank run) προέβλεψε και η Φιγκαρό, αν και κατέγραψε τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΚΤ που «επανέλαβε τη δέσμευσή της» να στηρίξει την Λευκωσία, στο πλαίσιο της καθορισμένης εντολής της.

Η Λιμπερασιόν προέβλεψε ότι επρόκειτο να δοθεί παράταση στο κλείσιμο των τραπεζών και πέραν της Πέμπτης λόγω του φόβου μαζικών αναλήψεων των καταθετών, εκτίμηση που δικαιώθηκε από τα πράγματα.

Μετά την Ελβετία, οι Κύπριοι ανησυχούν ότι και το βρετανικό νησί Μαν θα μπορούσε να λειτουργήσει ανταγωνιστικά.

Ο ανταποκριτής της Λιμπερασιόν στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρμέρ, αναφέρεται στο πώς ακριβώς έγιναν οι διαπραγματεύσεις την νύχτα της Παρασκευής. Έμφαση δίνει στον ρόλο του Κύπριου προέδρου Αναστασιάδη, στον οποίο επιρρίπτει αποκλειστικά την ευθύνη για την επιλογή της φορολόγησης των μικροκαταθετών.

Μεταφέρει στη συνέχεια τις δηλώσεις του εκπρόσωπου της κυπριακής κυβέρνησης σύμφωνα με τον οποίο «ο Κύπριος πρόεδρος αγωνίσθηκε με κάθε προσπάθεια για να μην καταλήξουν σε αυτό το αποτέλεσμα».

Το μήνυμα που δόθηκε ήταν, έγραψε ο Κατρμέρ, ότι «η Κύπρος ήταν το θύμα και η ευρωζώνη ο θύτης»

«Από επικοινωνιακής άποψης», υπογράμμισε, «η υπόθεση αποδείχθηκε πολιτικά καταστροφική για το Eurogroup και την Επιτροπή, γιατί αμέλησαν αμέσως μετά, το Σάββατο το πρωί, να εξηγήσουν πως ακριβώς έγιναν οι διαπραγματεύσεις. Οι ευρωπαϊκές αρχές επέτρεψαν έτσι στην κυπριακή κυβέρνηση να ρίξει το βάρος της ευθύνης στις Βρυξέλλες » καταλήγει το κείμενο της Λιμπερασιόν.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr