Την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να χορηγήσει ομόλογα φυσικού αερίου στους καταθέτες που θα διατηρήσουν τα χρήματά τους στις κυπριακές τράπεζες αποκάλυψε στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό ο Νίκος Αναστασιάδης.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Κύπριος πρόεδρος, η κυβέρνηση θα δώσει στους καταθέτες μετοχές σαν αντάλλαγμα για τις απώλειές τους, ενώ για όσους διατηρήσουν τα χρήματά τους στις κυπριακές τράπεζες θα καλυφθεί το 50% της αξίας της συνεισφοράς τους από ομόλογα φυσικού αερίου.

Στο διάγγελμά του, εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης παρουσίασε τις επιλογές που είχε, οι οποίες ήταν η απόφαση που ελήφθη και η άτακτη χρεοκοπία, και ξεκαθάρισε ότι “η πιο ανώδυνη για μένα απόφαση θα ήταν η πιο επώδυνη για το λαό”, όμως επέλεξε να πάρει την πιο επώδυνη για τον ίδιο, με αίσθημα ευθύνης.

Ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ακόμα πως με τη λύση αυτή η Κύπρος αποφεύγει τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και το φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, “και το πιο σημαντικό, αποφεύγουμε τον φαύλο κύκλο του δεύτερου μνημονίου”, όπως σημείωσε.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση στα πολιτικά κόμματα να υπερψηφίσουν την απόφαση του Eurogroup, με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και της πατρίδας, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως θα σεβαστεί απολύτως την όποια απόφασή τους.