Το ενδεχόμενο να θεσπίσει ένα ειδικό τέλος στις αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση του τραπεζικού της τομέα, εξετάζει η κυβέρνηση της Κύπρου, όπως δήλωσε ο Διοικητής της κυπριακής κεντρικής τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι «η φορολόγηση ενός 10% των εσόδων από τόκους για παράδειγμα θα δημιουργούσε μια σημαντική πρόσοδο για την κυβέρνηση».

Εκτίμησε ότι ένας τέτοιος φόρος «θα εισέφερε έως και 150 εκατ. ευρώ το χρόνο» στα κρατικά ταμεία. Η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την Κύπρο», όπως την αποκάλεσε, θα μπορούσε να εφαρμοστεί για τρία χρόνια, ένα χρονικό πλαίσιο που ταυτίζεται με την προσδοκώμενη διάρκεια του υπό διαπραγμάτευση διεθνούς δανεισμού.

«Δεν πρόκειται για ‘κούρεμα’ και δεν πρόκειται για κρυφή φορολόγηση. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα και, αντίθετα με έναν φόρο, θα μπορούσε να έχει ισχύ και για τους μη-Κύπριους πολίτες» που διατηρούν καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, είπε.

Ο κ. Δημητριάδης επέκρινε εκ νέου την πρόταση οι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες να αναγκαστούν να συμμετάσχουν στην «διάσωση» του τραπεζικού συστήματος, ενώ προέβλεψε ότι η αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων και πόρων θα μπορούσε να εξασφαλίσει 4,5 δισ. ευρώ στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.