Κατά την απογραφή των συνταξιούχων του δημοσίου δεν απεγράφησαν 2.368 περιπτώσεις ατόμων που εισέπρατταν σύνταξη σε σύνολο 435.000 συνταξιούχων που απογράφηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις ανέρχονταν σε 24,008 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων ύστερα από την αναζήτηση των αρμοδίων υπηρεσιών βρέθηκαν τα 12,733 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση για το υπόλοιπο ποσό των 11,275 εκατ. ευρώ που αφορά τις αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις η αναζήτηση συνεχίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διαδικασία της καταγραφής προέκυψε ότι σε 2.000 περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν πεθάνει, η σύνταξη καταβάλλονταν κανονικά μετά το θάνατο τους και για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από αυτές, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 34 μεγάλες περιπτώσεις, για τις οποίες δεν είχε γίνει η επιβεβλημένη ενημέρωση των Υπηρεσιών για να προβούν στη διακοπή καταβολής της σύνταξης, ενώ δεν βρέθηκε και το ποσό των 2,747 εκατ. ευρώ που είχε κατατεθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, οι περιπτώσεις αυτές έχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ενώ το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαδικασία της καταγραφής εκτιμάται σε 693.841 ευρώ ανά μήνα.

To Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανακοίνωσε ακόμη ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα προβλέπει την καταβολή σύνταξης στους δημοσίους υπαλλήλους από την επομένη της εξόδου από την ενεργό υπηρεσία, η οποία θα αντιστοιχεί στο 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού του υπαλλήλου.

Το ποσοστό του 50% θα διαμορφώνεται στο 60% σε περιπτώσεις υπαλλήλου που είναι γονέας 3 τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογένειας με αναπηρία.

Με τον τρόπο αυτό, ο υπάλληλος αμέσως μετά την έξοδό του από την υπηρεσία (εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησής του) θα λαμβάνει προκαταβολή έναντι της σύνταξής του για διάστημα 8 μηνών κατ’ ανώτατο όριο.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, διευκρινίζει ότι όσοι από 1η Ιουνίου υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης εντάσσονται στο νέο σύστημα. Επίσης όσοι υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης από την 1η Μαρτίου του 2013, θα λαμβάνουν τις προβλεπόμενες τρίμηνες αποδοχές και εν συνεχεία θα εντάσσονται στο νέο σύστημα με αποτέλεσμα να μην έχουν και αυτοί μισθοδοτικό κενό.

Όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης, από τον Ιούλιο του 2012 και μέχρι στις 28 Φεβρουαρίου του 2013, λαμβάνουν τις προβλεπόμενες τρίμηνες αποδοχές και οι υποθέσεις τους θα διεκπεραιωθούν μέχρι την 30η Ιουνίου.