H Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε ότι διατηρεί τις δικές τις απόψεις επί της μεθοδολογίας και των παραδοχών που χρησιμοποιήθηκαν από τον οίκο Pimco στην έκθεση του για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών και εξέφρασε σε ορισμένα σημεία τη διαφωνία της.

Στην ανακοίνωση, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», γίνεται αναφορά και στις έντονες διαφωνίες, που εξέφρασαν εκπρόσωποι των τραπεζών για τη μεθοδολογία της Pimco και οι οποίες επισημάνθηκαν σε επιστολή προς τον διεθνή οίκο.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η υιοθέτηση του κριτηρίου των 90 ημερών για καθορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί διεθνή πρακτική, πράγμα που αναγνωρίζει κι η ίδια η Pimco.

Για τα σενάρια μακροοικονομικών προβλέψεων, που δόθηκαν από τη συντονιστική επιτροπή στην Pimco και την αναφορά αξιοποίησης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει ότι «από τη στιγμή που ο χρονικός ορίζοντας της εν λόγω μελέτης ήταν τριετής, εξ αντικειμένου, δεν μπορούσε να ληφθεί υπόψη οποιοδήποτε όφελος από την αξιοποίηση αυτή».

Τονίζει, επίσης, ότι πρέπει να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης, που έχει καταρχήν συμφωνηθεί με την Τρόικα, αφού η παράταση της αβεβαιότητας σαφώς πλήττει την κυπριακή οικονομία και ιδιαίτερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου.