Τον έναν φόρο μετά τον άλλον καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, βάζοντας το χέρι στην τσέπη σε μηνιαία βάση.

Ενδεικτικά, μέχρι την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου όσοι έλαβαν στο τέλος Δεκεμβρίου ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ του 2010 θα πρέπει να πληρώσουν τις δύο από τις τρεις δόσεις.

Η τρίτη θα καταβληθεί τέλη Φεβρουαρίου. Η συνέχεια έπεται τον Μάρτιο, όταν η ΓΓΠΣ θα στείλει τα αντίστοιχα ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ του 2011, επίσης σε τρεις δόσεις.

Το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων για τον ΦΑΠ του 2012, επίσης σε τρεις δόσεις.

«Τρέχει» επίσης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το γνωστό «χαράτσι» στα ακίνητα, οι τελευταίες δόσεις του οποίου θα καταβληθούν μέχρι τον Μάιο.

Σύμφωνα με τα Νέα, στο υπουργείο Οικονομικών συγκαλείται εντός της ημέρας σύσκεψη για να «κλειδώσει» ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα εξοφληθεί το δεύτερο εξάμηνο
του έτους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΠΟΜΙΔΑ: ένας στους δύο πολίτες δηλώνει ότι το 2013 δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους φόρους στα ακίνητα και θα προσπαθήσει, είτε να πουλήσει ακίνητα ακόμη και κάτω από την αντικειμενική τους αξία ή να δανειστεί για να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν την επόμενη χρονιά να πληρώσουν τους φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ, «χαράτσι», φόρος εισοδήματος) φθάνει στο 54%, ενώ ένα 32% δηλώνει ότι μάλλον θα ανταποκριθούν, χωρίς όμως να είναι σίγουροι.

Όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους ακινήτων στο μέλλον, θα επιλέξουν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο, ακόμη και κάτω από την αντικειμενική του αξία, ή να δανειστούν ή ακόμη και να αφήσουν τα ακίνητα να τα κατάσχει το Δημόσιο.