Διευκρινήσεις για την απαλλαγή από το τέλος ταξινομήσεως αναπηρικών αυτοκινήτων, την απόσυρση αυτοκινήτων, την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης πολύτεκνων γονέων και τον φόρο πολυτελείας μεταχειρισμένων επιβατικών αυτοκινήτων έδωσε το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο που εξέδωσε.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στο θέμα της απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης αναπηρικών αυτοκινήτων αίρεται η παραπομπή στον ορισμό της φορολογικής κατοικίας και δικαιούχοι της απαλλαγής ορίζονται οι ανάπηροι Έλληνες πολίτες και πολίτες των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κατοικία στην Ελλάδα.

Ακόμη, διευκρινίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 το ποσοστό αναπηρίας για την παραλαβή αυτοκινήτου με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης θα καθορίζεται με βάση τη γνωμάτευση των οικείων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και μόνο η σχετική γνωμάτευση θα πρέπει να γίνεται δεκτή από τις τελωνειακές αρχές.

Για την απαλλαγή των πολύτεκνων γονέων από το τέλος ταξινόμησης αναφέρεται στην εγκύκλιο πως οι πολύτεκνοι γονείς οι οποίοι έχουν ήδη υπαχθεί ως γονείς με τρία τέκνα στις ισχύουσες διατάξεις, με τις οποίες χορηγείται απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης για μία και μόνο φορά, δύνανται να παραλάβουν εκ νέου αυτοκίνητο με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης, εάν γίνουν πολύτεκνοι.

Για την απόσυρση αυτοκινήτων η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει πως οι σχετικές διατάξεις παρατείνονται και εφαρμόζονται για αυτοκίνητα που θα τελωνισθούν και θα καταβάλουν τις οφειλόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις μέχρι και 31.12.2013. Υπογραμμίζεται δε πως οι διατάξεις της απόσυρσης, εφαρμόζονται για τα αυτοκίνητα που αποσύρονται από την κυκλοφορία για καταστροφή, για τα οποία η άδεια κυκλοφορίας έχει εκδοθεί στη χώρα μας μέχρι 31.12.2000 και έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του έτους διαγραφής, καθώς και τυχόν οφειλομένων προηγούμενων ετών.

Τέλος, για την κλίμακα τιμών χονδρικής πώλησης μεταχειρισμένων επιβατικών αυτοκινήτων για την επιβολή του φόρου πολυτελείας, αποσαφηνίζεται πως δεν διαφοροποιείται από αυτή των καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, για μεταχειρισμένα επιβατικά αυτοκίνητα, το ποσοστό του φόρου καθορίζεται ως εξής: α) από 20.000 ευρώ μέχρι και 22.000 ευρώ, ποσοστό 10%, β) άνω των 22.000 ευρώ και μέχρι 28.000 ευρώ, ποσοστό 30%, γ) άνω των 28.000 ευρώ, ποσοστό 40%.