Αλαλούμ επικρατεί στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ τις πρώτες μέρες του χρόνου λόγω των προβλημάτων που καταγράφονται με την επιβολή του φόρου 10% από το πρώτο ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι εκπρόσωποι των πρακτόρων, δελτία στοιχήματος που παίχτηκαν στα τέλη του 2012 και οι κάτοχοι τους πήγαν να εισπράξουν τα κέρδη τους μετά την 1/1 έβαλαν στη τσέπη τους ποσά μικρότερα κατά 10%, καθώς το λογισμικό επιβάλει το φόρο από το πρώτο ευρώ ακόμα και για δελτία που παίχτηκαν την περασμένη χρονιά, παρά την περί του αντιθέτου πρόβλεψη του νόμου.

Το γεγονός αυτό πέραν του ότι δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις συναλλαγές παικτών και πρακτορείων (χωρίς ουδείς εκ των δύο να ευθύνεται για αυτό) εγείρει σημαντικά ερωτήματα για την αξιοπιστία του τεχνολογικού παρόχου με τον οποίο συνεχίζει, μέχρι νεωτέρας, να πορεύεται ο Οργανισμός.

Οι πράκτορες εξέφρασαν την πλήρη αντίθεση τους στην επιβολή του φόρου 10% από το πρώτο ευρώ και θα κλείσουν τα πρακτορεία τους επ αόριστον από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου. Κάνουν λόγο για υπερβολική φορολόγηση που θα μειώσει τον τζίρο του ΟΠΑΠ προς όφελος των παρανόμων του διαδικτύου και ζητούν την τετράμηνη αναστολή του μέτρου, όπως ισχύει στην περίπτωση των λαχείων και τον κουπονιών των ιπποδρομιών.

Όπως υποστήριξαν το μέτρο αυτό δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα, όπου τα αφορολόγητα πλαφόν είναι 200, 300 ευρώ και άνω. Χαρακτήρισαν ερασιτέχνες τους εμπνευστές του μέτρου προσθέτοντας ότι “Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου οικονομικών, που το σκέφτηκαν, δεν πρέπει να έχουν μπει ποτέ τους σε πρακτορείο”.

Δήλωσαν πολύ προβληματισμένοι από τη χρονική στιγμή που επιβάλλεται το μέτρο (ένα μήνα πριν την πώληση του οργανισμού, όπως είπαν) και εκτίμησαν ότι μέσα σε δύο μήνες θα έχουν κλείσει τουλάχιστον τα μισά πρακτορεία, με τη φορολόγηση των κερδών από το πρώτο ευρώ. Όπως υποστήριξαν το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων τους είπε ότι ο νόμος έγινε από ένα λάθος, ενώ επεσήμαναν ότι είχαν προφορική δέσμευση ότι ο ΟΠΑΠ θα απορροφήσει το φόρο των παικτών στο Στοίχημα, χωρίς όμως να γίνει κάτι.

Αναφορικά με τα οφέλη του ελληνικού δημοσίου από τους φόρους του 30% επί των μεικτών κερδών και του 10% επί των κερδών από το πρώτο ευρώ στα υπάρχοντα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, είπαν ότι σύμφωνα με το μνημόνιο θα είναι στο επίπεδο των 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αντιπαρέβαλλαν έσοδα 45 εκατ. ευρώ ετησίως από τη διατήρηση του φόρου 10% για κέρδη άνω των 100 ευρώ και 15% για κέρδη άνω των 1.000 ευρώ, καθώς και 360 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του φόρου 30% επί των μεικτών κερδών. Δηλαδή είπαν ότι το ελληνικό δημόσιο θα εισέπραττε με το έως 31.12.12 καθεστώς, ποσό πλέον των 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή 100 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με τα ποσά που έχει προϋπολογίσει το μνημόνιο με το νέο φόρο.