Συμβιβαστική πρόταση με στόχο να ξεπεραστεί το έως τώρα αδιέξοδο στις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό, κατέθεσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι αντιπαραθέσεις και να αποφευχθεί ο αποκαλούμενος «δημοσιονομικός γκρεμός».

Ο Ομπάμα προτείνει προς τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και επικεφαλής των ρεπουμπλικάνων στις συζητήσεις Τζον Μπένερ, υψηλότερη φορολογία σε όσους κερδίζουν πάνω από 400.000 δολάρια το χρόνο, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα κατά 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια

Σε αντάλλαγμα, ο αμερικανός πρόεδρος είναι διατεθειμένος να συμφωνήσει σε μειώσεις δαπανών 1,22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και από τα κοινωνικά προγράμματα.

«Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια καλή προσφορά που δείχνει ότι έχουμε πλησιάσει κοντά με τους Ρεπουμπλικάνους καθώς είμαστε στα μισά του δρόμου για τις δαπάνες και στα μισά του δρόμου για τα έσοδα», είπε κυβερνητική πηγή κοντά στις διμερείς συνομιλίες.

Συνεργάτης του κ Μπένερ ότι η προσφορά δεν είναι ισορροπημένη αλλά κινείται σε μια θετική κατεύθυνση.

«Οποιαδήποτε κίνηση μακριά από το παρελθόν είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μια πρόταση που περιλαμβάνει 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα και μόνο 930 δισεκατομμύρια σε περικοπές δαπανών, δεν μπορεί να θεωρηθεί ισορροπημένη», δήλωσε ο Μπρένταν Μπακ, εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Ελπίζουμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τον πρόεδρο για να καταλήξουμε σε συμφωνία που θα είναι πραγματικά ισορροπημένη και θα λύσει το πρόβλημα των δαπανών », συμπλήρωσε ο ίδιος.