Τις τεχνικές παρατηρήσεις της τρόικας τρέχει να ενσωματώσει το υπουργείο Οικονομικών στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο προκειμένου να το καταθέσει αύριο στη Βουλή.

Για το θέμα αναμένεται να υπάρξει αργά το βράδυ και ενημέρωση των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση συνεργασίας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί το αύριο στη Βουλή και να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι την Τετάρτη το βράδυ.

Ειδικότερα με τις νέες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου -που σε βασικές γραμμές φέρει την έγκριση της τρόικας:

-Αλλάζει η κλίμακα για μισθωτούς – συνταξιούχους. Θα φορολογούνται με συντελεστές 21% για το κλιμάκιο εισοδήματος έως 25.000 ευρώ, 36% για τα επόμενα 15.000 ευρώ και 40% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ, σε συνδυασμό με έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα.

-Τα καθαρά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 26% και για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 32%.

-Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν το 2013 αυξημένο τέλος επιτηδεύματος από 500 σε 650 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις το τέλος επιτηδεύματος αυξάνεται από 500 ευρώ σε 1.000 ευρώ, ενώ για κάθε υποκατάστημα το τέλος διαμορφώνεται στα 600 ευρώ από 300 ευρώ.

-Ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση θα έχουν οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» και παρέχουν εξαρτημένη εργασία καθώς και οι νέοι επαγγελματίες.

-Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν έκπτωση φόρου 10% των δαπανών του φορολογουμένου για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

-Επίδομα 40 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί θα λαμβάνουν και οι οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά βάσει εισοδηματικών κριτηρίων έναντι 50 ευρώ που προβλέπει το νέο Μνημόνιο.