Κάτω από τα μισά του εκτιμώμενου στόχου θα καταβάλει τελικά φέτος το Δημόσιο κυρίως προς επιχειρήσεις, αλλά και προς τα νοικοκυριά, αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του απέναντι σε νομικά και φυσικά πρόσωπα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που επεξεργάζεται και τη ρύθμιση, προβλέπει ότι – μέχρι το τέλος της χρονιάς – θα αποπληρωθούν περί τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, στο σύνολο των 9,3 δισεκατομμυρίων, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2012.

Κι αυτό, γιατί δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να μπορέσουν να ελεγχθούν πλήρως όλα τα στοιχεία, που θα σταλούν από τα υπουργεία.

Η διαδικασία

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει ήδη αποστείλει στα 12 υπουργεία, φορείς των οποίων έχουν οφειλές προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μνημόνια κατανόησης στα οποία θα πρέπει να αναφέρουν αναλυτικά τις υποχρεώσεις κάθε εποπτευόμενου οργανισμού και υπηρεσίας, τόσο σε ό,τι αφορά το χρωστούμενο ποσό, όσο και την ημερομηνία δημιουργίας της συγκεκριμένης υποχρέωσης, αλλά και το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που έχει λαμβάνειν αυτά τα χρήματα.

Όλοι οι φορείς θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει τις οφειλές αυτές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς.

Κάθε υπουργός θα ελέγχει την αξιοπιστία των στοιχείων.

Τα κριτήρια αποπληρωμής

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τηρηθεί χρονολογική σειρά, που σημαίνει ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις παλαιότερες οφειλές.

Όμως θα υπάρχουν και εξαιρέσεις, ανάλογα με την κρισιμότητα της περίπτωσης, βάσει συγκεκριμένων κανόνων και κριτηρίων που θα ακολουθηθούν ούτως ή άλλως για την προτεραιότητα στην αποπληρωμή.

Οι κανόνες αυτοί είναι χρονικοί ποσοτικοί κα σημαντικότητας των φορέων.

Δεν αποκλείεται – πέραν των χρεών προς τα φαρμακεία, που ήδη αποπληρώνονται κουρεμένα – να υπάρξει απομείωση και σε άλλες περιπτώσεις.

Το σύνολο των χρεών που θα υπαχθούν στο σχέδιο αποπληρωμής ανέρχεται στα 9,3 δισ. ευρώ, μαζί με τις επιστροφές ΦΠΑ, και αναμένεται να έχει αποπληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013.

Το πλήρες σχέδιο θα παρουσιαστεί σήμερα, Πέμπτη, στις 11:30, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.