Την ενίσχυση της συνεργασίας με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), ιδιαίτερα σε θέματα διακίνησης προϊόντων από και προς την Ουγγαρία, διερευνά η ουγγρική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας της Ουγγαρίας, Ζολτ Μπέτσεϊ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μπέτσεϊ συναντήθηκε σήμερα με τη διοίκηση του ΟΛΘ και συζήτησε το θέμα της ενδεχόμενης «εξόδου» της Ουγγαρίας στη Μεσόγειο, μέσω της Θεσσαλονίκης.

Ο υφυπουργός γνωστοποίησε στη διοίκηση του ΟΛΘ το ουγγρικό ενδιαφέρον για το διαγωνισμό ανακατασκευής του γερανού 34, που έχει προκηρύξει η εταιρεία, καθώς και για διαγωνισμούς, που θα γίνουν στο μέλλον για γερανούς.

Υπενθύμισε ότι τους πρώτους γερανούς στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είχε προμηθεύσει, τη δεκαετία του ’70, ουγγρική εταιρεία και πρόσθεσε ότι η εν λόγω επιχείρηση μπορεί να αποτελέσει – με την υποστήριξη της ουγγρικής κυβέρνησης – πάλι συνεργάτη του ΟΛΘ.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι για τις μεταφορές της η Ουγγαρία αξιοποιεί – λόγω εγγύτητας -το λιμάνι της Ριέκας στην Κροατία, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

Σύμφωνα με τον κ. Μπέτσεϊ, ο δρόμος της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών θα έχει ως πρώτο “σημείο” την υλοποίηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Θεσσαλονίκης – Βουδαπέστης (προωθείται ενόψει προγραμμάτων logistics, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για το Δούναβη).