Μέσα στον Νοέμβριο η κυβέρνηση θα καταθέσει το νέο φορολογικό κώδικα στον οποίο θα προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σοβαρές αλλαγές στο ποινολόγιο, ώστε οι προσαυξήσεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές να μην φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη και να παρουσιάζεται έτσι αδυναμία καταβολής των δόσεων.

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, με αφορμή επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη, σχετικά με το πρόβλημα επίλυσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

«Τον Νοέμβριο φέρνουμε νέο κώδικα φορολογίας. Θα στοχεύει στην απλοποίηση και του εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος σε ότι αφορά τα εισοδήματα. Θα υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στο ποινολόγιο ώστε να μην φτάνουμε στην επιβολή υπερβολικών ποινών, που είναι αδύνατο να καταβληθούν και έχει αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται οι δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυραγάνης και πρόσθεσε:

«Στόχος μας είναι να αλλάξει η ποινή στο φορολογικό δίκαιο. Ν’ αλλάξει το σύστημα προσαύξησης, ώστε να μην φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη οι δόσεις και να μην είναι δυνατή η καταβολή τους. Μέχρι τέλος του έτους θα δείτε πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στη προσπάθεια βελτίωσης του φορολογικού συστήματος».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο κ. Μαυραγάνης, συμφώνησε με τις επισημάνσεις του κ. Αναγνωστάκη ότι διαπιστώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην διαδικασία επίλυσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, σημειώνοντας ότι «για τη θεραπεία του προβλήματος ετοιμάσαμε διάταξη που θα περιληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο».

«Θα αυξήσουμε τις Επιτροπές που θα ασχολούνται με τα θέματα αυτά, γιατί είναι μόνο μία σήμερα, για να υπάρξει αποτέλεσμα στην επεξεργασία περισσότερων υποθέσεων και να ξεμπλοκάρει το σύστημα», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών.

« Θέλουμε ένα νέο κώδικα φορολογίας. Από τα 32 άρθρα θα μείνουμε στα 12. Είναι ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση απλοποίησης, ηλεκτροποίησης των συναλλαγών και εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος», κατέληξε ο κ. Μαυραγάνης.