Οι διαφωνίες αναμένεται να κυριαρχήσουν στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει στις 18:00 στις Βρυξέλλες, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονται στη Σύνοδο διχασμένοι αναφορικά με τους τρόπους επίλυσης της κρίσης, αλλά και με μειωμένες προσδοκίες για λήψη αποφάσεων, ενώ οι συζητήσεις για την Ελλάδα και την Ισπανία μετατίθενται για το Νοέμβριο.

Το Βερολίνο έχει εκφράσει τη αντίθεσή του στις προτάσεις για την εποπτεία των τραπεζών, καθώς το Βερολίνο προβάλλει ενστάσεις όχι μόνο για τον αριθμό των τραπεζών που θα περιλαμβάνει, αλλά και για το ρόλο της ΕΚΤ. Από την άλλη πλευρά, χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ζητούν επειγόντως να ληφθούν οι αποφάσεις για την τραπεζική εποπτεία ως τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όμως η Γερμανία ζητάει περισσότερο χρόνο.

Στο επίκεντρο της Συνόδου αναμένεται να βρεθεί και η συζήτηση για κοινή έκδοση χρέους στην Ευρωζώνη την οποία προσπαθούν να επαναφέρουν επιφυλακτικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Γαλλία και η Ιταλία. Η Γερμανία επανέλαβε την πάγια θέση της ότι δεν είναι διατεθειμένη να εξετάσει οποιοδήποτε είδος κοινής έκδοσης χρέους.

Σχετικά με την Ελλάδα, μετά τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα περισσότερα εκ των βασικών μέτρων και τη δήλωση της Τρόικας το βράδυ της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών αναμένοντας μια θετική δήλωση για την Ελλάδα.

Το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου αναμένεται να περιλαμβάνει μία παράγραφο για την Ελλάδα, στην οποία θα αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχει καταβάλλει η χώρα και θα παροτρύνεται να προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, η Μαδρίτη δεν αναμένεται να ζητήσει οικονομική βοήθεια σήμερα και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές εικάζουν ότι θα το πράξει αν όχι την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως ως τα μέσα Νοεμβρίου.