Στα 9,2 δις. θα ανέλθει το συνολικό ύψος των δημοσιονομικών παρεμβάσεων, για να δοθεί η διετής επιμήκυνση στην Ελλάδα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Σαββάτου μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και των επικεφαλής της τρόικα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε πως στη σύσκεψη εξετάστηκαν κυρίως διαρθρωτικά ζητήματα σχετικά με εργασιακά, αγορά προϊόντων, κλειστά επαγγέλματα κτλ.  

«Τα περισσότερα είναι παλιά που δεν έχουν γίνει, στα εργασιακά υπάρχουν ορισμένα καινούργια θέματα που διαπραγματεύεται ο Υπουργός Εργασίας – αγορά  προϊόντων και υπηρεσιών, γιατί εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος. Δεν φάνηκαν απόλυτοι, κρατούσαν σημειώσεις και είπαν ότι θα επανέλθουν», τόνισε.

 Το ίδιο στέλεχος εκτίμησε ότι μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής θα υπάρχουν τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές  ενώ για τη βιωσιμότητα του χρέους και τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης είπε πως οι συζητήσεις  θα ξεκινήσουν αυτή τη βδομάδα, αλλά μάλλον δεν θα καταλήξουν  μέχρι τη Σύνοδο.

Ο αξιωματούχος αποκάλυψε πως το φορολογικό μπαίνει ως prior action και πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν από την εκταμίευση της δόσης τονίζοντας πως οι περικοπές στις φοροαπαλλαγές θα ισχύσουν από τα εφετινά εισοδήματα.

«Το 2012 μας έβγαλε το θέμα του ΕΟΠΥΥ. Θα είχαμε κλείσει το δημοσιονομικό, αλλά δυστυχώς ο ΕΟΠΥΥ έχει και ουρές για τα επόμενα χρόνια. Για να καλύψουμε αυτή την τρύπα,  “κλείσαμε” το 2012  με έκτακτα μέτρα, π.χ. μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – δυσάρεστο, αλλά αναγκαίο. Δυστυχώς ορισμένα μέτρα που ήταν για επόμενα χρόνια τα φέραμε μπροστά για να καλυφθεί η τρύπα του ΕΟΠΥΥ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για το δημοσιονομικό κενό είπε πως εξαρτάται από το μακροοικονομικό σενάριο. «Διαφέρουν οι δικές μας προβλέψεις από τις δικές τους. Σήμερα προσπαθήσαμε να καταλάβουμε πού είναι οι διαφορές και  πόσο επηρεάζουν το δημοσιονομικό κενό. Το μακροοικονομικό σενάριο έχει χειροτερεύσει δραματικά από το Μάρτιο. Έχουμε μεγαλύτερη ύφεση, που σημαίνει ότι για να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ δεν φτάνουν μέτρα 11,5 δισ. ευρώ. Για να πετύχουμε το 4,5% στη διετία θέλουμε 18 δισ. ευρώ. Γι αυτό, λοιπόν, ζητάμε την επιμήκυνση».

Σημείωσε ακόμη πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 0% το 2013, 1,5% το 2014, ενώ εάν δεν είχαμε την επιμήκυνση θα έπρεπε να είχαμε πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2014. Τώρα το 4,5% του ΑΕΠ πάει για το 2016.

“Πριν από τον ΕΟΠΠΥ αυτοί έλεγαν ότι για να πετύχεις 0% θέλεις 9 δισ., διαφορά η οποία οφείλεται και στη διαφορά του μακροοικονομικού σεναρίου – αυτοί μιλούσαν για ύφεση 5% το 2013 εμείς για 3,8%. Τώρα μειώνουν την πρόβλεψη για την ύφεση από το 5% σε 4 κόμμα κάτι.  Ενώ εμείς λέμε 7,8 δισ. για να πας σε ένα μικρό πλεόνασμα, αυτοί λένε 9,2 δισ. ευρώ. Εάν δεν πάρουμε επιμήκυνση θα έπρεπε να λάβουμε μέτρα 18 δισ. ευρώ. Το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία είναι 13,5 δισ. με την επιμήκυνση, γιατί χωρίς αυτή θα ήταν 18 δισ.ευρώ”, ανέφερε για το θέμα προσθέτοντας ότι στο διάστημα 2015-16 η τρόικα δέχεται ότι θα έχουν απόδοση τα μέτρα εκσυγχρονισμού του κράτους, που δεν θα έχουν απόδοση τα δύο πρώτα χρόνια.

Για το κούρεμα του χρέους είπε ότι δεν είναι επιθυμητή, καθώς θα σημάνει χρεοκοπία για την Ελλάδα.

«Κούρεμα σημαίνει ότι η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ. Δεν υπάρχει κούρεμα. Η βιωσιμότητα του χρέους κατά τα δικά μας σενάρια επιτυγχάνεται χωρίς κούρεμα. Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο καλά θα πάει η ελληνική οικονομία. Είναι μεγάλη η ύφεση που έχουμε τα τελευταία 6 χρόνια. Πιστεύω ότι το πράγμα θα «γυρίσει» μετά τη δόση. Ποτέ στην ιστορία του καπιταλισμού δεν υπάρχει χώρα που να έχει ύφεση 10 χρόνια. Αν πάρουμε τη δόση και έρθουν στην Ελλάδα χρήματα – το κλίμα έχει, ήδη, “γυρίσει” – πολλοί επενδυτές θα έρθουν στην Ελλάδα για να επενδύσουν», ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Οι επαφές του κ. Στουρνάρα με την τρόικα θα συνεχιστούν και σήμερα το μεσημέρι παρουσία των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη και Εργασίας κ. Γ. Βρούτση.