Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο επιμελητηρίων με στόχο την περαιτέρω προώθηση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ υπέγραψαν σήμερα στην Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, παρουσία του Ισραηλινού Πρέσβη, κ. Άριε Μέκελ, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και η Πρόεδρος του Ισραηλο – Ελληνικού Εμπορικού, κυρία Γκίλα Λίμπερ Γκολάν.

Μέτα την τελετή ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε στην γενικότερη βελτίωση των Ελληνο – Ισραηλινών σχέσεων και χαρακτήρισε την συμφωνία «χρυσή ευκαιρία» για την ανάπτυξη εμπορικών συνεργασιών τονίζοντας την σημασία της δραστηριοποίησης του ιδιωτικού τομέα. Ο κ. Μίχαλος δήλωσε ότι αντιπροσωπεία του ΕΒΕΑ θα μεταβεί στο Ισραήλ τον Νοέμβριο για να συμμετάσχει σε συνέδριο για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ, κ. Άριε Μέκε,λ μίλησε για την ραγδαία βελτίωση των Ελληνο – Ισραηλινών σχέσεων τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως δήλωσε οι επαφές γίνονται κυρίως σε κρατικό επίπεδο, το οποίο είναι σημαντικό, αλλά είπε ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να δραστηριοποιηθεί περισσότερο και ο ιδιωτικός τομέας στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας. Ο κ. Μέκελ ανάφερε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον Ισραηλινών επενδυτών για συμμετοχή στα μεγάλα έργα αποκρατικοποίησης στην Ελλάδα (Ελληνικό, ΟΠΑΠ, κλπ.).

Η κυρία Λίμπερ Γκολάν του Ισραηλο-Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου τόνισε ότι το ο ισραηλινός επιχειρηματικός κόσμος δεν αποθαρρύνεται από δραστηριότητες στην Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αντίθετα είπε ότι στην πραγματικότητα η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες ενώ υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για συνεργασία.

Το 2011 οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ισραήλ σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 50% σε σχέση με το 2010 φτάνοντας τα 148 εκατ. Ευρώ. Την ίδια περίοδο οι Ισραηλινές εισαγωγές στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 8% και ανήλθαν σε 135,8 εκατ. Ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο του 2012, οι Ελληνικές εξαγωγές προς το Ισραήλ κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση κατά 369% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ταυτόχρονα έχει καταγραφεί εντυπωσιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια των Ισραηλινών τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα. Έχει υπάρξει και μεγάλη συμμετοχή ελληνικών αντιπροσωπειών σε συνέδρια στο Ισραήλ που σκοπό έχουν την προώθηση της διμερούς εμπορικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Περίπου 400.00 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2011 σε σύγκριση με τους 100.000 το 2009. Σημαντική αύξηση στον τουρισμό αναμένεται για το 2012.

Φέτος υπήρξε μεγάλη συμμετοχή Ελληνικών αντιπροσωπειών στο Διεθνές Συνέδριο αγροτικής τεχνολογίας Agritech τον Μάιο με συνολικά 60 άτομα από το ‘Ελληνο – Ισραηλινό Επιμελητήριο Εμπορίου και Τεχνολογίας και το Εμπορικό Επιμελητήριο Κορινθίας. Επίσης αντιπροσωπείες από την Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τον Βόλο και την Ζάκυνθο συμμετείχαν στην Διεθνή Έκθεση Μεσογειακού Τουρισμού (ΙΜΤΜ) που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ τον Φεβρουάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κυβερνήσεις της Ελλάδας και του Ισραήλ συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους για συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως είναι η ενέργεια σε συνεργασία με την Κύπρο.