Μείωση στο 30% του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς και συνταξιούχους και επιβολή ενιαίου φόρου 30% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις και μάλιστα από το πρώτο ευρώ και περιορισμό στο 30% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο.

Με τις επικείμενες αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές, το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται ελαφρύνσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις , ενώ βάζει στο στόχαστρο των φορολογικών επιβαρύνσεων στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει το Έθνος, εξετάζεται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους σταδιακά στα 8.000 ευρώ από 5.000 ευρώ που είναι σήμερα, ο περιορισμός των κλιμακίων σε 4 από 8 με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή προς τα κάτω των φορολογικών συντελεστών.

Επίσης, θα υπάρξει κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για τα εισοδήματα του 2013 και αντικατάσταση τους από έκπτωση συγκεκριμένων δαπανών από το εισόδημα.

Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις προωθείται δραστική μείωση της φορολογίας, καθώς ο φορολογικός συντελεστής αναμένεται να πέσει από το 42,5% που είναι σήμερα στο 30%.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χαμηλά κέρδη, το νέο καθεστώς φέρνει επιβαρύνσεις ως αποτέλεσμα της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου, αλλά και της αύξησης του συντελεστή φορολογίας των κερδών τους από το 20% που είναι σήμερα στο 30%.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σήμερα δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία και κατά την πώληση των προϊόντων.

Με το νέο σχέδιο θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως επιτηδευματίες. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 300.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα φορολογούνται με το ίδιο καθεστώς που θα ισχύσει και για τους επιτηδευματίες.

Δηλαδή θα πληρώνουν φόρο με βάση συντελεστή 30% επί του συνολικού καθαρού γεωργικού εισοδήματος. Στην περίπτωση αυτή όλοι οι αγρότες θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος, ενώ μέχρι σήμερα οι περισσότεροι απαλλάσσονται από τη φορολογία.

Τέλος, τα εισοδήματα των 780.000 ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών θα φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ με έναν μόνο συντελεστή, ο οποίος θα κινείται στην περιοχή του 30%.