Φύλλο και φτερό θα κάνουν οι φορολογικές Αρχές της χώρας χιλιάδες φορολογικές εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ, που υπεβλήθησαν σε έντυπη μορφή, προκειμένου να εντοπισθούν υποθέσεις που πρέπει να ελεγχθούν.

Όπως αναφέρει το Kέδρος, το υπουργείο Οικονομικών με κατεπείγουσα εγκύκλιό του καλεί τις εφορίες όλης της χώρας να προχωρήσουν άμεσα στην επεξεργασία και την αποστολή στη ΓΓΠΣ όλων των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2011, που υποβάλλονται σε έντυπη μορφή αλλά και εκείνων των εμπρόθεσμων που θα παραληφθούν από τη ΔΟΥ μέσα στο 2012.

Η αποστολή, μάλιστα, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, θα πρέπει να γίνεται σε μηνιαία βάση και χωρίς λάθη τέτοια, που να καθιστούν τη μηχανογραφική τους επεξεργασία αδύνατη ή να δημιουργούν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις για την έγκαιρη εξαγωγή των ελέγχων.

Ειδικότερα, η ΓΓΠΣ καλείται να προβεί άμεσα στη μηχανογραφική επεξεργασία των εκκαθαριστικών δηλώσεων έτους 2011 και να κοινοποιήσει τα συγκεντρωτικά στοιχεία του συνόλου των σωστών δηλώσεων στη Διεύθυνση 14η ΦΠΑ λόγω του ότι αυτά χρησιμοποιούνται για την εμπρόθεσμη υποβολή της ετήσιας έκθεσης ιδίων πόρων ΦΠΑ στην κοινότητα, για τον εντοπισμό των περιπτώσεων που πρέπει να ελεγχθούν.

Με την ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι δεν θα αποσταλούν στη ΓΓΠΣ:

– Οι δηλώσεις όλων των κατηγοριών, που αφορούν στα έτη 1987-2010, καθώς και οι τροποποιήσεις των ιδίων ετών, που παραλαμβάνονται μηχανογραφικά (εφόσον μπορούν να καταχωρηθούν στο σύστημα) ή χειρόγραφα.

– Οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν λόγω παύσης εργασιών ή λήξης διαχειριστικής περιόδου μέσα στο έτος 2012, καταχωρούνται, είτε στο σύστημα του Taxis, είτε στο χειρόγραφο βιβλίο παραλαβής κατά περίπτωση. Οι δηλώσεις αυτές δεν θα σταλούν στη ΓΓΠΣ, αλλά θα παραμείνουν στην υπηρεσία και θα σταλούν με τις δηλώσεις του 2012 το επόμενο έτος.