«Η Ελλάδα ακόμη οφείλει να παρουσιάσει αποτελέσματα», επισημαίνει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τονίζει ότι δεν επιθυμεί να υποτιμήσει το πρόβλημα το οποίο δημιούργησε η Ελλάδα.
Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη, «θα έπληττε παγκοσμίως το κύρος της Ευρωζώνης, ενώ θα υπήρχαν τεράστιες συνέπειες».
Αναφέρεται ακόμη στην ανάγκη να φορολογηθούν στην Ελλάδα οι εύποροι, οι οποίοι «κάνουν πάρτι στις θαλαμηγούς τους», προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα αδικίας.
Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην «Sueddeutsche Zeitung», ο Γιούνκερ επικρίνει πολιτικούς της Γερμανίας, οι οποίοι, όπως λέει, «μολονότι διαθέτουν βάθος σκέψης, επιδιώκουν εύκολες λύσεις, επειδή διαπιστώνουν ότι βρίσκουν ανταπόκριση εντός της εσωτερικής κοινής γνώμης», υποστηρίζει ότι «κάνουν θεμελιώδες λάθος» και προσθέτει ότι «όποιος νομίζει ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης θα αντιμετωπίζονταν, εάν η Ελλάδα αποκλειόταν από το κοινό νόμισμα ή αφηνόταν να χρεοκοπήσει, πολύ απλά δεν έχει αντιληφθεί τις πραγματικές αιτίες της κρίσης».
Επιπλέον, ενώ διευκρινίζει ότι το σχόλιό του δεν αφορά την καγκελάριο Μέρκελ, ούτε όλη τη γερμανική κυβέρνηση, καλεί όλους να είναι προσεκτικότεροι με τις λέξεις που επιλέγουν. «Για παράδειγμα, στη Γερμανία υπάρχει η διαδεδομένη άποψη ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ χρονοτριβεί και αρνείται την πειθαρχία στον δημοσιονομικό τομέα. Όλα αυτά δεν ισχύουν. Κατά τον ίδιο τρόπο και η κ. Μέρκελ δεν σκέπτεται μόνο τη χώρα της, όπως την κατηγορούν πολλοί στη Γαλλία. Απαιτείται περισσότερη σοβαρότητα» προσθέτει.
Ο Γιούνκερ αναφέρεται με ιδιαίτερη ανησυχία στα «ξεχασμένα εθνικά αντανακλαστικά», τα οποία, όπως εκτιμά, δεν είχαν καθόλου ξεχαστεί. «Ο τρόπος με τον οποίο τα γερμανικά ΜΜΕ και άλλοι επαρχιώτες πολιτικοί επιτίθενται στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί, όπως και η βίαιη αντίδραση από την Ελλάδα με τα ναζιστικά σύμβολα. Αν δεν υπήρχαν από την αρχή λάθος διατυπώσεις, τα πράγματα δεν θα είχαν εξελιχθεί έτσι», δηλώνει και αναγνωρίζει ότι «ένας Έλληνας και ένας Ισπανός, οι οποίοι εργάζονται για τον βασικό μισθό ή βλέπουν τη σύνταξή τους να μειώνεται, ζουν με το αίσθημα της αδικίας». Τονίζει, μάλιστα, ότι «πρέπει να επιδεικνύουμε σεβασμό στους ανθρώπους εκεί».
Ο πρόεδρος του Eurogroup επαναλαμβάνει ότι «θα ήταν αληθινά ευχάριστο να κληθούν στην Ελλάδα οι πραγματικά πλούσιοι να πληρώσουν».
«Δεν είναι δυνατόν οι μικρομεσαίοι και τα χαμηλά εισοδήματα να επιβαρύνονται και οι πλούσιοι να κάνουν πάρτι στις θαλαμηγούς τους. Η φορολόγηση των πλουσίων θα βοηθούσε στην αποκατάσταση του αισθήματος αδικίας των απλών ανθρώπων» είπε.