Να συγκεράσουν τις μεταξύ τους αποκλίνουσες προσεγγίσεις και να λύσουν τον γόρδιο δεσμό των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 καλούνται τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.

Κατά πληροφορίες, το μεγάλο «αγκάθι» στο οποίο θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή είναι εάν το όριο συνταξιοδότησης θα ανέλθει στα 67 χρόνια, ενώ αποκλίσεις υπάρχουν και σε σειρά άλλων μέτρων.

Ο πρωθυπουργός εκτιμά πως η Αθήνα πρέπει να οριστικοποιήσει τα μέτρα και να πείσει ότι επαναφέρει το πρόγραμμα σε τροχιά και εν συνεχεία να θέσει επισήμως προς την Ε.Ε. και το ΔΝΤ το αίτημα για επιμήκυνση. Παράλληλα εκτιμά πως η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί εμπροσθοβαρώς και τα περισσότερα βήματα για τη δημοσιονομική προσαρμογή να γίνουν μέχρι το τέλος του 2013.

Αντιθέτως, ο κ. Βενιζέλος θεωρεί τη διετή επιμήκυνση «κλειδί», καθώς χωρίς αυτή το πρόγραμμα οδηγείται σε αδιέξοδο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το βάρος πέφτει στις συντάξεις, καθώς περί τα 3 δισ. θα προσέλθουν από το συνταξιοδοτικό.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, από αυτά, μόνο το 1 δισ. θα αποφέρει η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στο 67ο έτος της ηλικίας, ενώ τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αποδώσουν οι καταργήσεις δώρων και επιδομάτων αδείας σε όλες τις επικουρικές συντάξεις συνταξιούχων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Τα υπόλοιπα 1,6 δισ. ευρώ θα εξευρεθούν από το πλαφόν στις συντάξεις, την ποσοστιαία παρακράτηση 10% στο υπερβάλλον ποσό των συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ, τις μειώσεις στο εφάπαξ του Δημοσίου και την κλιμακούμενη μείωση σε επικουρικές και εφάπαξ ανάλογα με την ελλειμματικότητα που εμφανίζουν τα Ταμεία μισθωτών.