Το Ελληνοιταλικό επιμελητήριο σε μεγάλη εκδήλωση στο νησί της Σαντορίνης όπου Έλληνες και Ιταλοί θεσμικοί παράγοντες ανέλυσαν τις δυνατότητες του ελληνικού και Ιταλικού Τουρισμού ανακοίνωσε εθνική πρωτοβουλία για προώθησης των ελληνικών εξαγωγών με σύνθημα «εξάγουμε περισσότερη Ελλάδα σε 52 χώρες μέσω 74 εμπορικών επιμελητηρίων σ ολόκληρο τον κόσμο».

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του ελληνοιταλικού επιμελητηριού κ.Γ.Τσαμίχας τονίζοντας «Το ελληνοιταλικό επιμελητήριο με την συνδρομή και συμπαράσταση του ΕΒΕΑ της ΕΕΕΔΕ ,της Ένωσης Ελλήνων Εξαγωγέων και το ΙΟΒΕ , αναλαμβάνει πρωτοβουλία στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου να οργανώσει δίκτυο προώθησης των ελληνικών επιχειρήσεων και προιόντων».

Ο κ.Τσαμίχας τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι όλοι οι ελληνικοί φορείς έσπευσαν να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία.

«Σήμερα ,στις δύσκολες ημέρες που περνά η χώρα μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε. Άλλωστε οι Έλληνες όταν ενώνουν δυνάμεις πετυχαίνουν και το ακατόρθωτο».

Η αρχή του προγράμματος «Εξάγουμε περισσότερη Ελλάδα» έγινε σήμερα στο φόρουμ της Σαντορίνης όπου το Ελληνοιταλικό επιμελητήριο υπέγραψε σύμφωνο αμοιβαίας συνεργασίας με την περιφέρεια της Τοσκάνης καθώς η Τοσκάνη αποτελεί την βαριά βιομηχανία της Ιταλίας.Στόχος του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου είναι η υπογραφή ανάλογων συμφώνων συνεργασίας και με άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κος Κ. Ζήκος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι “ο τουρισμός και ειδικότερα το ελληνικό τουριστικό προϊόν απότελεί θεμέλιο λίθο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας”.” Μέσα, προσέθεσε, σε ένα γενικεύμενο κλίμα οικονομικής ύφεσης ο ελληνικός τουρισμός αντιστέκεται σθεναρά σημειώνοντας ελπιδοφόρα οικονομικά αποτελέσματα”. Ανέφερε επίσης τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που ετοιμάζει το Υπουργείο Τουρισμού για την ανάπτυξη και προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ο Αντιπερειφερειάρχης Φλωρεντίας, κος Giacomo Billi , υπεύθυνος οικονομικής ανάπτυξης και τουρισμού παρουσίασε τα αποτελέσματα συνέργειας δημόσιου – ιδιωτικού φορέα για τη προώθηση του ιταλικού τουριστικού προϊόντος. Με αποκέντρωση νομοθετικών και εκτελεστικών εξουσιών στις ιταλικές περιφέρειες η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί τον αποκλειστικό φορέα διαχείρησης του ιταλικού τουρισμού. Με αυτό τον τρόπο κάθε Νομός αποφασίζει αυτόνομα τις δράσεις προώθησης του τουριστiκού προϊόντος λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Ο Δήμαρχος Θήρας κος Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες του νησιού και τις πολυάριθμες πρωτοβολουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος για την ανάδειξη της Σαντορίνης σε διεθνή τουριστικό προορισμό. Σημαντικές δράσεις για την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο περιπατητικός, ο θρησκευτικός και καταδυτικός τουρισμός σε συνδυσμό με σημαντικά έργα υποδομών όπως η κατασκευή εξοπλισμένης μαρίνας αποτελούν στρατηγικούς πυλώνες για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Ας σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του Επιμελητηριού Κυκλάδων, κος Ιωάννης Ρούσσος παρουσίασε τις υπηρεσίες υποστηρίξης των επιχειρήσεων που έχει αναλάβει το Επιμελητήριο. Συνδέοντας τα 24 νησιά των κυκλάδων με εξειδικευμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες το Επιμελητήτιο Κυκλάδων γίνεται αρωγός στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας παρέχοντας όλα εκείνα τα αναγκαία εργαλεία για την τοποθέτηση της επιχείρησης στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Ο κύριος Κώστας Κωνσταντινίδης, επιχειρηματίας , εκ μέρους του Δήμου Θήρας μίλησε για τις τουριστικές δυνατότητες της Σαντορίνης δίνοντας έμφαση σε νέα τουριστικά προϊόντα που αναπτύσσονται αυτην την στιγμή στο νησί. ο Αγροτουρισμός, η κρουαζιέρα και ο γαμήλιος τουρισμός αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ο Αντιδήμαρχος Θήρας και Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων, κος Μάρκος Καφούρος, κάνοντας μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή του Συνεταιρισμού παρουσίασε τις πρωτοβουλίες ανάπτυξης και προώθησης των τοπικών προϊόντων. Με σημαντικές διεθνείς αναγνωρίσεις τα κρασιά και τα προϊόντα της Σαντορίνης αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας ταξειδεύοντας την Ελλάδα στο κόσμο και αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής γής.

Ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Τοσκάνης κος Gianni Masoni μίλησε για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο σύλλογος για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Εκ μέρους της Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων της Τοσκάνης ο Πρόεδρος κος Marcello Mariotti παρουσίασε τις δράσεις συνέργειας δημόσιου-ιδιωτικού φορέα με χαρακτηριστικό παραδείγμα την δημιουργία ένωσης μικρομεσαίων tour operatotos που δραστηριοποείται στην Τοσκάνη με πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη του incoming τουρισμού από αναδυόμενες οικονομίες.

Η κυρία Pagani εκ μέρους του Οργανισμού Cescot, κέντρο επιμόρφωσης τουριστικών επιχειρήσεων παρουσίασε τις πρωτοβουλίες επαγγελματικής κατάρτισης αναγκαίες όσο ποτέ για την τοποθέτηση των τουστικών επιχειρήσεων σε μια άκρως ανταγωνιστική διεθνή αγορά.

Κλείνοντας την ημερίδα ο κύριος Tommaso Ciabini παρουσίασε το μοντέλο του αγροτουρισμού της Τοσκάνης διεθνώς αναγνωρισμένη ως καλή πρακτική εναλλακτικού τουρισμού δίνοντας έμφαση στην θεαματική ανάπτυξη των βοηθητικών μονάδων φιλοξενείας σε συνδιασμό με την προώθηση των τοπικών προϊόντων.