Ενημέρωση για το βαθμό υλοποίησης των νόμων που αφορούν μισθολογικές περικοπές στις εποπτευόμενες ΔΕΚΟ ζητά με επιστολή του σε όλα τα υπουργεία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν απαντήσει δύο υπουργεία και τα υπόλοιπα αναμένονται εντός της εβδομάδας, ώστε να αποδειχθεί εάν ευσταθούν ή όχι οι πληροφορίες ότι πάνω από τις μισές ΔΕΚΟ και φορείς που έχουν χαρακτηρισθεί ως ΔΕΚΟ δεν έχουν εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία.

Ωστόσο, οι διοικήσεις πολλών Νομικών Πρόσωπων Ιδιωτικού Δικαίου που ακόμη δεν έχουν εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ή έχουν λάβει γνωμοδοτήσεις από καθηγητές του Εργατικού Δικαίου προκειμένου να αποδείξουν πως κακώς υπάχθηκαν στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και παρατύπως τους επιβάλλεται.

Οι φορείς αυτοί δεν αποδέχονται την υπαγωγή τους στις διατάξεις των Ν. 4024/2011, Ν. 2362/1995, Ν.3429/2005 και ο Ν.3899/2010, υποστηρίζοντας πως δεν χρηματοδοτούνται από τον Προϋπολογισμό, δεν τον επηρεάζουν, και είναι εκ του νόμου διοικητικά αυτόνομοι.

Σημειώνεται πως βάσει της μεθοδολογίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εάν οι πωλήσεις του ΝΠΙΔ υπερβαίνουν το 50% του κόστους παραγωγής (μισθοί, ενδιάμεση κατανάλωση και απόσβεση) δεν περιλαμβάνεται στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης, ενώ εάν οι πωλήσεις του φορέα είναι λιγότερες συγκαταλέγεται σε αυτούς. Στους πρώτους δεν επιβάλλεται εργασιακή εφεδρεία και ενιαίο μισθολόγιο, ενώ στους δεύτερους επιβάλλεται.